<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118493" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 120 души са...

Омикрон убива със закъснение?

10 Февруари 2022
0 25528

През декември новият вариант на коронавируса – Омикрон – се разпространяваше с невиждани темпове в Южна Африка. Сега новозаразените са далеч по-малко, но смъртните случаи растат, пише Дойче веле.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон – беше за първи път регистриран в Южна Африка през ноември 2021 година. Той бързо доведе до ръст в броя на случаите там. На 17 декември бяха отчетени рекордните 24 хиляди случая за едно денонощие. Сега новозаразените са далеч по-малко, но пък смъртните случаи на пациенти с коронавирус се увеличиха драстично. Защо?

Колко опасна е разновидността на Омикрон BA.2?

Защо броят на смъртните случаи расте?

На фона на рекордния брой новозаразени, в Южна Африка на 17 декември бяха отчетени 35 смъртни случая. Месец по-късно – на 18 януари – те вече са 87 за денонощие. Смъртността и в следващите две седмици се запазва висока. Математикът от Кеймбридж Ридхваан Сулиман дава възможно обяснение за това: “Голямо забавяне и/или по-бавно отчитане”.

Смъртността в пандемията обикновено е резултат от нивата на заболеваемост преди 2 до 3 седмици. Защото ако пациент се зарази и разболее тежко, той влиза в интензивно отделение няколко дни след инфекцията. В него пък прекарва средно около 10 дни преди окончателно да загуби битката с болестта. Ако пациентът почине, неговата смърт бива отчетена още 2 до 3 седмици по-късно. Хипотезата, която Сулиман изказва, е, че отчитането на данните от Омикрон в Южна Африка става дори по-бавно. Причината са както коледните и новогодишни празници, така и по-ограниченият капацитет в резултат от бързото разпространение на новия вариант на вируса.

За първи път учени откриха “Омикрон” и сред диви животни

Омикрон убива със закъснение?

Боледуването с Омикрон в повечето случаи преминава по-леко, отколкото това с Делта мутацията на коронавируса. Но това далеч не значи, че никой не умира след инфектиране.

Южна Африка се връща към “нормалността”

Междувременно президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса реши да премахне повечето ограничения, въведени заради вируса, след почти две години на сериозни рестрикции на обществения живот. Така галериите, ресторантите и магазините в Кейптаун отново работят до късно, а немалка част от туристите, които отмениха екскурзиите си до Южна Африка през декември заради новия вариант на вируса, сега се стичат натам.

Новият подвариант на Омикрон е вече в България

Макар едва 28% от южноафриканците да са напълно ваксинираните, учените са оптимисти за развитието на пандемията. Епидемиологът Волфганг Прайзер, който работи в университета Стеленбош, разположен близо до Кейптаун, казва, че още преди вълната от Омикрон много южноафриканци вече са се сблъскали с коронавируса – около 70% от населението според проучване на антителата. Затова Прайзер се надява, че пандемията ще се превърне в ендемия.

Могат ли и другите държави да са толкова спокойни за развитието на вируса? Не непременно. Защото условията в Южна Африка са съвсем различни – например средната възраст на населението и климатът.

Омикрон убива със закъснение?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции