<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите по...

Армията на Украйна срещу тази на Русия: по-малка, но опитна, мотивирана и подкрепяна

24 Февруари 2022
0 3857

Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани по численост от руските, но тъй като Русия започва инвазия, военни експерти смятат, че Киев би бил в състояние да окаже значителна съпротива и да нанесе тежки жертви, пише Дневник.

Армията на Украйна е по-добре обучена и оборудвана, отколкото бе през 2014 г., когато Русия превзе полуостров Крим от Украйна без бой. Смята се и за силно мотивирана.

Ето някои подробности за украинската армия.

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна (снимки)

Числата

Според оценките на повечето военни експерти броят на руските войски близо до границата на Русия с Украйна е над 100 хил. души. Русия премести част от войските си за военни учения в Беларус, северно от Украйна.

Руската армия има около 280 хил. души персонал. Комбинираните ѝ въоръжени сили са около 900 хил. Нейните 2840 бойни танка превъзхождат украинската с повече от три към едно според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Българите под ракетна заплаха: Свидетелски разкази за атаките в Украйна (видео)

Премиерът на Украйна каза, че указ, подписан наскоро от Зеленски – за приоритетни мерки за укрепване на отбранителните способности на държавата, повишаване на привлекателността на военната служба и постепенен преход към професионална армия. В крайна сметка това ще доведе въоръжените сили на Украйна до 361 хил. души.

Армията на Украйна срещу тази на Русия: по-малка, но опитна, мотивирана и подкрепяна

Украйна утрои бюджета си за отбрана. Общите ѝ разходи за отбрана през 2020 г. са 4.3 млрд. долара. Това е едва една десета от руските.

Според военни анализатори противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна е слаба, което я прави силно уязвима от руските удари по нейната критична инфраструктура. Те очакват, че Русия ще се стреми и да използва своето превъзходство в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника и да прекъсне комуникациите с подразделенията на терен.

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна и започва да внася пшеница от Русия

Опит

Силите на Украйна са натрупали боен опит в района на Донбас в източната част на страната, където се сражават с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г.. Те са силно мотивирани. Имат и противовъздушна отбрана с малък обсег и противотанково въоръжение, включително доставени от САЩ ракети Javelin.

Украйна има доброволчески части за териториална отбрана и около 900 хил. резервисти. Повечето възрастни мъже имат поне основна военна подготовка. Русия може да се окаже изправена пред упорита и продължителна съпротива.

Военното предизвикателство би било несравнимо по-голямо, отколкото в предишни войни, водени от Русия след разпадането на Съветския съюз.

Подкрепа за Украйна: София излиза на протест срещу руската агресия

Западът на помощ на Украйна

Западните страни засили доставките на оръжия за Украйна, но Киев има нужда от повече. САЩ изключи изпращането на американски войски в Украйна.

САЩ предостави повече от 2.5 млрд. долара военна помощ от 2014 г. насам, включително противотанкови ракети Javelin, крайбрежни патрулни лодки, Humvee, снайперски пушки, разузнавателни дронове, радарни системи, нощно виждане и радиооборудване. Допълнителните доставки могат да включват зенитни ракети Stinger, малки оръжия и лодки.

През януари Великобритания достави на Украйна 2000 противотанкови ракети с малък обсег, бронирани машини и изпрати британски специалисти за обучение.

Армията на Украйна срещу тази на Русия: по-малка, но опитна, мотивирана и подкрепяна

Турция продаде на Киев няколко партиди дронове Bayraktar TB2.

Естония ще изпрати противобронени ракети Javelin, а Латвия и Литва ще предоставят ракети Stinger.

Путин искал “демилитаризация и неутралитет” и готов е за преговори, но не с НАТО и САЩ

Чехия планира да дари 152 мм артилерийски боеприпаси.

Германия изключи доставките на оръжия за Украйна, но съфинансира полева болница за 6 млн. долара и осигурява обучение.

Може ли Русия да извърши пълномащабна инвазия?

Военни анализатори смятат, че това е малко вероятно, защото би включвало дълга и объркана война с неизбежно големи жертви. Те очакват Русия да избере смазващи въздушни удари и/или ограничено завземане на земя, а не тотална война, включително битки за големи градове.

Дете е загинало при обстрелите в Украйна

Една от възможностите е Русия да окаже натиск на юг и на запад от района на Донбас, за да се свърже с анексирания Крим и Черно море. Има и вероятност войските в Беларус да преминат северната граница на Украйна като част от атака.

Путин вероятно ще се сблъска с притеснения от собствената си общественост относно воденето на война срещу друга славянска нация. Русия вече беше санкционирана заради преместването на войски в контролирани от сепаратистите региони на Украйна и най-вероятно ще се изправи пред много по-сурови такива за пълна инвазия.

Армията на Украйна срещу тази на Русия: по-малка, но опитна, мотивирана и подкрепяна

Източник: Дневник
Снимки: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции