<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120206" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАТО разгръщ...

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна (снимки)

24 Февруари 2022
0 1256

Депутатите приеха Декларация във връзка с агресията на Русия срещу Украйна.

Народно събрание декларира, че:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост на Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта.

ЕС подготвя нови тежки санкции срещу Русия. Премиерът Петков заминава на извънреден съвет в Брюксел (видео)

Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.

Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет.

Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незамабван помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

МВнР: Има план за евакуацията на българите от Украйна

Очаква българското правителство да предложи и педстави план за справяне с последствията от военните действия.

Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем, гласи приетият текст на документа.

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна
БулФото
Българският национален интерес и международното право

По време на дебата Христо Иванов от “Демократична България” каза, че българският национален интерес е международното право да се спазва.

“Когато има толкова престъпно нарушение на международното право, да има реакция на това и тя да бъде консолдирана. Ние имаме абсолютно животоспасяваща нужда това международно право да бъде спазвано, тъй като на това се крепи нашата сигурност”, каза още Христо Иванов.

Според Даниел Митов от ГЕРБ трябва българското правителство да е подкрепено.

“Големият въпрос е защо гласуваме декларация в момента и защо това е толкова спешно. Ние трябва да дадем мандат на българското правителство. Трябва да е ясно, че българското правителство е подкрепено от българския парламент. Второ, по въпроса защо се налагат санкции, тъй като този въпрос се повдигна, ако има правов ред, той изисква от всички участници в него, да спазват правилата, под които са се подписали. Ако правовият ред бъде нарушен, се налагат санкции. Това е нормалната логика на подобен процес”, заяви още Митов.

БСП и “Възраждане” са против думата “санкции” в декларацията на НС срещу Русия

БСП пожела гласуване точка по точка

Георги Свиленски от БСП заяви, че иска декларацията да се гласува точка по точка, след което предложението му бе прието.

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна (снимки)
БулФото

От “Възраждане” отправиха критики към декларацията и санкциите срещу Русия. Костадин Костадинов подчерта, че “този филм сме го гледали”.

НАТО разгръща отбранителен план за Източна Европа

“Къде са българските интереси? Имаме ли интерес да участваме в този конфликт. Много губим. Свободата ние сме я загубили преди години, ако бяхме свободна държава нямаше да се обсъждаме декларация с мотива – другите приеха”, каза още Костадинов.

Депутатите приеха Декларация за агресията на Русия срещу Украйна

Източник: NOVA

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции