<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158246" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Amazon планира д...

За какво служат металните нитове на дънките?

08 Януари 2023
0 202

За какво служат металните нитове на дънките? Отговорът ни дава LADbible.

Американският шивач Джейкъб Дейвис пръв изобретил занитването, като забивал малки дискове върху остри шипове през тъканта.

Най-старите дънки на света бяха продадени за 114 000 долара (снимка)

През далечната 1873 година компанията Levi Strauss & Co патентовала дизайна си и металните нитовевърху дънките бързо станали неизменна част от легендарното облекло. Но, за какво всъщност служат тези иначе красиви метални елементи, които обаче се пречкат понякога?

За какво служат металните нитове на дънките?
iStock

Сигурно не сте единствените, които си задават този въпрос, както впрочем и един Reddit-ор, стигнал до дъното на тази мистерия. Така той задал въпроса си и логично се заформила дискусия.

„За да те наказват, когато вадиш прането от сушилнята твърде скоро“, предположи един.

Друг пък, отново подозирайки „зла умисъл“, посочи, че те са там, за да драскат дисплея на смартфона ви, когато го връщате обратно в джоба.

Трети, с по-дълбокомислена идея, коментира:

„Нитовете са били използвани за укрепване на дънкови панталони, когато са били използвани предимно за работа. С годините нуждата от тях намалява, но привлекателността не.“

Истинската причина

Длъжни сме да му/ѝ признаем, че е твърде близо до истината.

През 70-те години на 19 век основен проблем в работното облекло било, че то се износва и къса твърде бързо именно там – около джобовете. Това подсказало идеята на Джейкъб Дейвис да набива с чук нитовете на уязвимите места – по ръбовете на джобовете и в основата на ципа.

За какво служат металните нитове на дънките?
iStock
Дизайн и традиция

В наши дни нитовете не са необходими вече, след като повечето фенове на дънките не обуват любимите си панталони напът за мината или дърводелната. Което идва да рече, че те красят любимите в цял свят дънки само за декорация и… да ни измъчват понякога, разбира се.

Хората най-после откриха за какво служи малкото джобче на дънките

Те, както и малкото джобче за часовник, са останка от онези първи десетилетия на марката Levi Strauss & Co. Те, макар неприложими в днешно време, напомнят за облика на марката през вековете и оформят неподражаемия ѝ стил.

За какво служат металните нитове на дънките?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции