<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141239" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Младеж, карал...

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

16 Август 2022
0 72

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори. Потребителските цени са скочили с 10% на годишна база. Свидетели сме на реално обедняване на домакинствата. Това са изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.  

Свързан с ГЕРБ оглави тол системата

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Най-високи са трудовите доходи в IT-сферата (4206 лева брутно месечно). А най-ниски – в сектора на хотелите и ресторантите (1058 лева).

На тримесечна база средната заплата за страната е нараснала със 125 лева, до бруто 1730  лева. Повечето отрасли на икономиката се групират близо и под средната стойност.

Заплатите

Средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени. Като още през април го надхвърля с едва 0,5 пункта. Ръстът на цените надхвърля този на средната брутна заплата с 4 пункта. Това е през май и с 3,2 през юни 2022 г.

Данните можем да тълкуваме като забързване на темпа на заплатите в отговор на високата инфлация. Но за трайна тенденция в тази посока ще можем да говорим едва след публикуването на данните за третото тримесечие, посочват от ИПИ.

Сферите

Сред отделните отрасли на българската икономика единствено търговията и административните и спомагателните дейности демонстрират по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията и през трите месеца. Част от останалите икономически дейности – добив, култура и спорт, хотели и ресторанти – са успели да надхвърлят ръста на цените през май. Обаче не и през останалите два месеца.

Повод за притеснение е фактът, че секторът в който заплатите най-бързо губят своята покупателна способност през второто тримесечие, е този на здравеопазването. Той и досега беше изправен пред сериозни кадрови проблеми под натиска на външни пазари на труда. Значителен спад има и в сектор държавно управление и при комуналните услуги. 

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Сходна динамика между потребителските цени и заплатите се наблюдава и на регионално ниво. Само в София област заплатите растат по-бързо от инфлацията. При това разликата е под 1 процентен пункт през май и юни. Относително добре се представят и Плевен и Габрово. Същевременно в областите, където има най-значително забавяне на ръста на заплатите спрямо инфлацията – Кърджали, Разград, Ловеч изоставането надхвърля 10 пункта през юни. 

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Още данни

Данните за заплатите за второто тримесечие дават единствено първоначален поглед към реакцията на българския пазар на труда и работодателите. Реакцията е на рязката промяна в икономическите условия след избухването на войната. А и рязкото повишаване на потребителските цени като следствие. Далеч не е изключено през следващите месеци да видим по-значително повишаване на заплатите на работниците в опит работодателите поне да запазят досегашната покупателна способност и стандарт на живот на служителите си, коментират от ИПИ.

Представените данни се отнасят само до заплатите на работещите. По-пълен поглед към покупателната способност ще дадат показателите за доходите на домакинствата, които включват всички останали източници. Става дума за пенсии, социални помощи и подобни. Въпреки това тези първи и непълни индикации насочват към значително ограничаване и дори спад на покупателната способност на работещите, твърдят икономистите от Института. 

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

Източник: Мениджър Нюз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции