<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 80 хиляди ...

Ето какво реши съдът за максималната скорост по магистралите

16 Януари 2023
0 322

Ето какво реши съдът за максималната скорост по магистралите.

Върховният административен съд окончателно отмени разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/час максимална разрешена скорост за движение по магистрала. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория „В“ по магистрала е до 140 км/час.

Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

МВР предлага: До 130 км/час по магистралите у нас (видео)

Ето какво реши съдът за максималната скорост по магистралите
Снимка: iStock

Заради открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг, през април 2022 година тричленен състав на ВАС отмени разпоредбата.

В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, уточняват от съда. При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, т.е. прилага се законът. Тук обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Как изглеждат 328 км/ч на магистрала (видео)

Ето какво реши съдът за максималната скорост по магистралите
Снимка: iStock

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост, допълват от пресцентъра на съда.

Припомняме, че на 13 април миналата година МВР публикува за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за движение по пътищата. С него бяха предложени по-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби. Сред промените бе и въвеждането на изискване за младши-шофьорите. Тези със стаж под 2 години нощем да сядат зад волана само с придружител.

Ето какво реши съдът за максималната скорост по магистралите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции