<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите р...

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт

13 Януари 2023
0 336

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт.

Системата е струвала на общинския бюджет общо 14 милиона лева, пише „Дневник“, цитирайки съобщение на пресцентъра на общината.

Промяната идва, след като цената на хартиения билет стана 2 лв за 60 минути и 2,50 за 90 минути, а покупката е възможна единствено от апаратите по спирките на града. Цената на пътуването с карта, както и с електронен билет от приложението TicketVarna остава 1 лв. за 60 минути и 1.50 за 90 минути. Без промяна е и цената на хартиен билет за ден – 4 лв.

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт
Иван Портних. БулФото

Увеличението на цената е решено от Общинския съвет на морската столица. Тя бе повишена веднъж вече от 1 лв. на 1.60 лв. Въпреки това на първия си за годината брифинг в сряда (11 януари) кметът Иван Портних заяви, че цената на билета за градски транспорт не е увеличена „въпреки всичко, което става наоколо“. Той изтъкна, че “не е правилно да бъдат утежнявани точно хората, които ползват градски транспорт”.

Реформата в столичния градски транспорт разгневи столичани

„Купуването на хартиен билет от машините за продажба на билети се препоръчва само при липса на какъвто и да е друг превозен документ и при инцидентни пътувания.“

Мъж с пола и токчета обра фризьорски салон във Варна (видео)

Малко предистория

Системата с безалтернативните автомати бе въведена в началото на 2020 година. Само година и половина след това обаче те се оказаха неудачни. Тогавашният директор на общинското предприятие “ТАСРУД” Младен Иванов обяви, че местната администрация търси начин да ограничи използването на машините. обмисляни били различни „варианти за заплащане на пътуването в градския транспорт, а целта е да се намали купуването на билети от машините в автобусите, където често се образували дълги опашки“.

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт

Това е втори опит на местната администрация да ограничи използването на скъпоструващата система.

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции