<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж с уврежда...

Хора с увреждания отново излязоха на национален протест (видео)

10 Януари 2023
0 106

Хора с увреждания от цялата страна отново излязоха на национален протест пред сградата на Министерски Съвет, показва видео на bTV.

Протестът е организиран от Сдружение за гарантиране правата на хората с увреждания “Достойнство” във връзка с наредбата за медицинска експертиза, която затруднява преосвидетелстването на пенсии и помощи.

Хора с увреждания излязоха на национален протест (видео)

Сред основните искания на хората с увреждания са:

1. Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. Незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират заедно с лекуващите си лекари собствената терапия, защото наложеното от МЗ в годините като шаблон води до допълнително усложнение в много казуси. Не всяко тяло реагира на наложеното с протокола лечение.

2. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания, и с наше участие, а не според “нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други. Незабавна промяна по работата с доставките на медикаменти и планирания внос. Недопускане на спиране и липсва на инсулини за диабетиците и поддържащите медикаменти за епилепсия.

3. Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Сроковете да одобрение от НЗОК да бъдат сведени до минимум.

5. Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба. Незабавно обнародване на НМЕ във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ. Автоматично служебно обработване на документацията на хората изпаднали от системата поради действащата към момента наредба. Незаконосъобразно е да се нанасят промени след гласуване на НСХУ.

6. Придобилите право на чужда помощ, да не я губят в интервалите от комисия до комисия. / веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента/

Хора с увреждания отново излязоха на национален протест (видео)

Исканията се допълват и с:

7. Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. /професионална/

8. Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход! И броя продължава да расте. Или подсигуряване на минимално плащане към база проценти на ЕР към момента.

9. Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в комисиите на ТЕЛК. И обновяване на екипите със специалисти. Управата на всяка болница е длъжна да контролира комисиите, но на практика не е така. Всяка комисия работи по своя “волна програма“. Пълно уеднаквяване да дейността на комисиите на ТЕЛК. Законите в Република България са едни за всяка област.

10. Хора с увреждания от детска възраст освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение – пенсия по инвалидност.
Абсурдно е на човек навършил 18 години с вродено умствено заболяване да се изисква стаж/”.

Хора с увреждания отново излязоха на национален протест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции