<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брюксел нака...

Почти всеки втори онлайн магазин манипулира потребителите

31 Януари 2023
0 151

Почти всеки втори онлайн магазин манипулира потребителите. Това става ясно от нов доклад на Европейската комисия (ЕК).

Oказва се, че близо 40% от онлайн магазините използват техники за злоупотреба, за да залъгвам своите клиенти. Изводите са направени след преглед на около 400 европейски уеб магазина.

Българите пазаруват онлайн най-малко в целия ЕС

Анализът, извършен от Европейската комисия и органите за защита на потребителите в 20 страни, се фокусира върху използването на т. нар. „тъмни модели“. Това са манипулативни практики, които карат потребителите да правят избори против най-добрия си интерес.

Според проучването, около 70 сайта се опитват да прикрият важна информация – цената на доставката например – или не я показват достатъчно ясно. В допълнение, 54 уеб магазина насочват клиентите към опции като абонаменти или по-скъпи продукти чрез своя дизайн или език.

Почти всеки втори онлайн магазин манипулира потребителите

Друга техника за насърчаване на клиентите да купуват, без да мислят много:

В същото време 42 сайта използват фалшиво обратно броене. То внушава на купувачите, че желаният продукт вече не може да бъде закупен след определен период.

Общо 148 от 399 анализирани сайта са използвали техника, считана за манипулативна.

В отговор на констатациите еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс призова в понеделник държавите-членки да вземат мерки.

„Вече имаме обвързващи инструменти за справяне с подобни практики и призовавам националните власти да предприемат действия срещу тях“, заяви той, цитиран от The Brussels Times.

И добави, че Комисията работи върху пълно преразглеждане на законодателството за защита на потребителите, за да го адаптира към цифровата ера.

А на вас случвало ли ви се е да се чувствате подведени, докато пазарувате онлайн? Пишете ни в коментарите!

Почти всеки втори онлайн магазин манипулира потребителите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции