<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Няколко са ве...

Българите пазаруват онлайн най-малко в целия ЕС

28 Ноември 2021
1 180

Българите пазаруват онлайн най-малко в целия ЕС, пишат от Dir.bg.

През 2020 г. около 65 на сто от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването.

Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Българите пазаруват онлайн най-малко в целия ЕС
Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти

Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба.

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91 процента). След това е Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт – и двата по 90 процента.

Защо се нарича „Черен петък“?

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.

Това са: Северен централен (25 процента), Южен централен и Югоизточен (по 26 процента) и Северозападен (27 процента).

От анкетираните през 2020 г., 19 на сто от възрастните са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.

Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности

През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.

Датският Столичен район е с най-висок дял и в електронното банкиране – 96 процента.

Източник: Dir.bg

Снимки: Unsplash

Българите пазаруват най-малко онлайн в целия ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции