<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какъв е съвет...

ЕС може да забрани TikTok във всички 27 държави членки

21 Януари 2023
0 229

ЕС може да забрани TikTok във всички 27 държави членки. Такова предупреждение отправи еврокомисарят Тиери Бретон към изпълнителния директор на социалната мрежа Шоу Цзъ Чу. Това стана по време на видеоразговор, съобщава Kaldata.

Опасни изпълнения на български шофьори блеснаха в ТикТок акаунт (видео)

ЕС може да забрани TikTok във всички 27 държави членки

Бретон ясно заяви, че ЕС ще използва всички възможни средства, за да защити поверителността на гражданите. И ако е необходимо, ще забрани приложението.

ЕС иска TikTok да подсили поверителността и да спазва всички правила и разпоредби, посочени в Закона за цифрови услуги.

Опасенията

Законът за цифрови услуги от 2022 г. предвижда множество санкции за нарушения на закона, които биха могли да застрашат живота и безопасността на гражданите в ЕС. Неспазването на новия закон може да доведе до солидни глоби до 6% от годишния оборот от компаниите.

Много разпоредби на закона се прилагат само за платформи, които имат повече от 45 милиона потребители в ЕС. Това означава, че известни приложения като YouTube, Twitter, Facebook и TikTok влизат в този обхват.

TikTok вече обсъжда политиките за безопасност на данните, дезинформация и съответствие със закона. Множество срещи от ръководството на компанията включват теми като безопасност на децата, руската дезинформация, прозрачност за политическо съдържание и GDPR (общ регламент относно защитата на данните).

Проблемите

С повече от 3 милиарда тегления, TikTok е приложение номер едно в света. To е най-известно сред младите. Но много регулаторни органи са притеснени относно поверителността и безопасността на данните на потребителите. TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, е обвинен в събиране на данни и разпространяване на китайските власти чрез своята компания майка. Други опасения включват дезинформация, цензура на съдържанието и кибертормоз.

Приложението вече е забранено в азиатски страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и Азербайджан. В САЩ повече от 20 щата, военните и Конгресът са забранили TikTok за устройства, свързани с правителството. Потенциалната забрана за ЕС може да бъде катастрофална за приложението.

ЕС може да забрани TikTok във всички 27 държави членки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции