<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160589" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Моралното па...

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна

23 Януари 2023
0 63

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна, пише Клуб Z.

Страните от Европейския съюз ратифицираха отпускането на седми транш от военната помощ за Украйна. Това стана на среща на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел.

Пакетът бе одобрен заедно с 45 милиона евро помощ във вид на несмъртоносно оръжие за военната тренировъчна мисия на ЕС в страната.

Помощта е на стойност 500 милиона евро.

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна
Снимка: iStock

Отпускането на транша стана възможно, след като Унгария отстъпи. В петък страната блокира отпускането на средства, предназначени за военна помощ за Украйна. Будапеща наложи вето върху отпускането на парите по Европейския механизъм за мир. По-късно Унгария  отстъпи, но даде да се разбере, че е против нови санкции срещу Русия, особено ако те пречат на сътрудничеството в ядрената енергетика между Будапеща и Москва.

„Всички решения, които могат да продължат войната или да доведат до потенциална ескалация, са срещу нашите интереси. Доказано е, че санкциите водят Европа към задънена улица“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Очаква се министрите да дискутират, но не и да постигнат споразумение за десети пакет санкции срещу Русия. Ще се дебатира и по темата за замразените в ЕС 300 милиарда евро активи на руската Централна банка. Идеята е те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Какъв е съветът на САЩ към Украйна за офанзива срещу Русия?

Междувременно този следобед говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че от доставката на още оръжия ще страдат предимно украинците.

Изявлението на Кремъл идва на фона на все още неразрешения въпрос дали танкове германско производство “Леопард 2” да бъдат предадени на Украйна. На среща в петък в американската база Рамщайн Вашингтон и неговите съюзници не успяха да убедят Берлин да предостави такива оръжия на Киев.

Според Дмитрий Песков разделенията в Европа за предоставянето на танкове на Украйна демонстрират “все по-силното неспокойствие” в редиците на НАТО. Песков подчерта, че „всички страни, които участват, директно или индиректно, в напомпването на оръжия в Украйна и в повишаването на нейното технологично ниво, носят отговорност за продължаването на конфликта“.

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции