<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163072" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Салман Рушди ...

Помилваха “десетки хиляди” затворници в Иран

06 Февруари 2023
0 109

Помилваха “десетки хиляди” затворници в Иран, пише в. Дневник.

Сред помилваните от иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей са и арестувани при неотдавнашните антиправителствени протести, съобщава държавната информационна агенция ИРНА, цитирана от Reuters.

Страната беше обхваната от протести след смъртта на млада кюрдка в ареста на моралната полиция през септември миналата година. В тях се включиха иранци от всички слоеве на обществото, превръщайки ги в едно от най-големите предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г.

Съобщава се за около 20 хил. арестувани. Правозащитни групи казват, че над 500 души са били убити при потушаването на протестите, включително 70 непълнолетни.

В Иран издадоха много смъртни присъди след симулиране на съдебни процеси

Помилванията бяха обявени по повод годишнината от ислямската революция през 1979 г.

Мярката обаче няма да се прилага за хората с двойно гражданство, задържани в Иран.

Няма да бъдат помилвани и обвинените в “корупция на земята”. За това обвинение се налага смъртно наказание. Четирима от задържаните екзекутирани.

Помилваха &#8220;десетки хиляди&#8221; затворници в Иран
Снимка: iStock

Двойка танцуващи в Иран получиха 10-годишни присъди (видео)

Обвинените в “шпионаж за чужди служби” или тези, “свързани с групи, враждебни към Ислямската република”, също няма да бъдат помилвани.

„Тези, които не изразят съжаление за действията си и не дадат писмен ангажимент да не повтарят тези действия, няма да бъдат помилвани”, казва заместник-ръководителят на съдебната власт Садек Рахими, цитиран от държавните медии.

Помилваха “десетки хиляди” затворници в Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции