<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как национал...

Фалстарт за инсталацията за парно от боклук в София

16 Февруари 2023
0 146

Фалстарт за инсталацията за парно от боклук в София. Проектът на Столична община с частично финансиране от Европейския съюз изглежда няма да се реализира, заради прекратена поръчка от „Топлофикация София“.

Фалстарт за инсталацията за парно от боклук в София

Инсталацията трябваше да се изгради на територията на ТЕЦ „София“ и да произвежда ток и парно от отпадъци. Но изграждането излежда ще приключи преди да е започнало, пише Mediapool.

Спряха строежа на завод за горене на боклук в София…засега

Конкурсът

През 2021 година общинската фирма „Топлофикация София“ избра за строител консорциум около българската фирма „Микс констракшън“. Решението обаче бе обжалвано от втория кандидат – обединение около фирмата „Джи Си Ар“ на ядрения експерт Богомил Манчев и сина му Петър Манчев.

Решението на съда

Върховният административен съд отмени избора на победител и постанови, че посоченият изпълнител не отговаря на условията и трябва да бъде отстранен. Процедурата беше върната на етап разглеждане на документите на избрания за изпълнител консорциум около “Микс констракшън”. След като те отново са били прегледани от комисията по обществената поръчка, офертата е отхвърлена. Така единственият участник, който стига до крайния етап на процедурата е обединението около фирмата на Богомил и Петър Манчеви.

Комисията, гледала офертите, определя именно това обединение за изъпълнител, но обръща внимание на ръководството на “Топлофикация София”, че има вариант поръчката да бъде прекратена, тъй като четирима от петимата участници са отстранени и заради липсата на конкуренция не може да се избере най-добрата оферта. Този мотив посочва и ръководството на парното в решението си за прекратяване на поръчката, която се точи повече от две години.

Изненада: Заводът за горене на боклук ще се мести в Стара Загора

Финансирането

Решението може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. Но Столична община е напът да загуби европейското финансиране в размер на 177 милиона лева.

Фалстарт за инсталацията за парно от боклук в София
iStock

Софийската управи има договор с оперативна програма „Околна среда“ за финансиране на инсталацията на обща стойност 370 милиона лева. Над 192 милиона от тази сума са осигурени от общината под формата на заеми.

Проблемите остават за следващия кмет

Изборът на изпълнител не е единственият проблем пред изграждането на инсталацията за горене на боклук. Решението по Оценката за въздействие върху околната среда на инсталацията, с което се одобрява изграждането ѝ, също се обжалва. 

Проблемът със спорния проект ще бъде завещан на следващия градоначалник, тъй като дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Фалстарт за инсталацията за парно от боклук в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции