<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166196" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близки на заг...

7 месеца след нашите репортажи жители на столичен квартал протестират срещу строеж на Петьо Блъсков (видео)

23 Февруари 2023
0 399

7 месеца след нашите репортажи жители на столичен квартал протестират срещу строеж на Петьо Блъсков. Става въпрос за пространство в кв. “Мусагеница”, което е било предвидено за зелена площ, но с процедурни хватки се озовава в ръцете на фирма на Петьо Блъсков-младши. За този абсурден казус ви разказахме още през юли 2022 г.:

Вместо да изгради паркинг, Столична община дава терен на Петьо Блъсков-младши? (РЕПОРТАЖ)

Протест днес, след като Блъсков реално започна да строи на терена

Хората водят съдебни спорове, които до момента са без резултат.

“Ние продължаваме да сме на съдебни заседания. Нашите притеснения са, че поземленият имот на нашия блок е отново урегулиран. Павираната улица ще се закрие, защото границите в тези купени имоти излизат на бул. “Климент Охридски””, каза Веселка Стефанова пред bTV.

Според нея ще има голямо масирано застрояване, което не е съобразено с това, че има кухини на метрото. 

“Ние се притесняваме, че ще се спукат основите”, каза Стефанова.

7 месеца след нашите репортажи жители на столичен квартал протестират срещу строеж на Петьо Блъсков (видео)

Жителите казват, че на няколко метра от техния блок ще има улица.

Позицията на Петьо Блъсков

Петьо Блъсков твърди, че трите имота са частна собственост и те са защитени по конституция. Той добави, че имотите попадат в устройствен план за жилищно застрояване, който е одобрен от Столичен общински съвет.

“Аз напълно споделям притесненията на хората. Големият проблем обаче е от години назад, когато е сменена собствеността на този терен. Искам да подчертая, че това не е по реституционно законодателство, което не е могло да бъде избегнато. Просто общината решава против интереса на хората да смени тази собственост”, каза кметът на район “Студентски” Петко Горанов.

Забавена реакция

Когато преди 7 месеца ние от “Господарите” алармирахме за проблема, едва няколко жители на района бяха реално притеснени от потенциалния строеж и виждаха проблем с него. Тогава от Столична община район “Студентски” се ангажираха да не допускат строеж за сметка на зелена площ и потенциално място за паркинг. Уви, изглежда това обещание няма да бъде спазено. Нещо повече – вече е прекалено късно за действия от страна на гражданите, защото по-голяма част от механизмите за реакция са невъзможни. Причината – проектът е включен в одобрен Подробен устройствен план на Общината, за който общественото обсъждане отдавна е приключило.

Този случай е поредно доказателство, че гражданската активност е важна, когато е в точното място и време. За да не гледаме после блок пред блока си, сметище пред двора и ремонт на ремонта на ремонта в центъра на населеното място, в което живеем.

7 месеца след нашите репортажи жители на столичен квартал протестират срещу строеж на Петьо Блъсков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции