<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166262" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сърбия вече о...

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред

23 Февруари 2023
0 498

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред, предава агенция Интерфакс.

Съветът за национална сигурност и отбрана и президентът на Украйна Володимир Зеленски подкрепиха предложенията, направени от Националната банка на Украйна. Те са за прилагане на секторни санкции срещу всички банки, регистрирани или разположени в Русия. Включително Централната банка на Руската федерация, застрахователни компании и други небанкови финансови институции.

95% от украинците вярват, че Украйна ще спечели войната

Внесен е указ на президента № 89 от 22 февруари за одобряване на приетото на същия ден решение. Сега предстои одобрение от Върховната Рада.

Според текста на документа, санкциите се налагат за срок от 50 години.

Те включват 10 точки, по-специално: спиране на транзакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация; забрана за установяване на бизнес отношения, включително кореспондентски; забрана на сделки и инвестиции в полза на финансови институции на Руската федерация.

Този списък също така включва забрана за закупуване на ценни книжа и други финансови инструменти, емитирани от финансови институции на Руската федерация. С изключение на отчуждаването (включително безвъзмездно) на ценни книжа в полза на държавата Украйна.

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред

Освен това санкциите включват спиране на изпълнението на икономически и финансови задължения в полза на финансовите институции на Руската федерация.

Указът също така предвижда анулиране на регистрация и забрана на нови регистрации от Националната банка на международната платежна система, чийто оператор е финансовата институция на Руската федерация, и нейните участници, както и участникът във финансовата институция на Руската федерация на международната платежна система, чийто оператор е резидент на Украйна.

„Забранява на физически и юридически лица извършването на операции (извършване на действия), водещи до нарушения, като се избягват наложените ограничения“. Това се посочва още в документа.

Министерството на външните работи на Украйна получи указания да информира компетентните органи на ЕС, САЩ и други държави за прилагането на санкциите.

Украйна санкционира всички руски банки за 50 години напред

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции