<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 60 000 км из Бъл...

Обявиха резултатите от проверките на цените на хранителните стоки (видео)

02 Март 2023
0 467

Обявиха резултатите от проверките на цените на хранителните стоки.

„Налице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби, както и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите.“

Това каза служебният вицепремиер по икомномическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев.

Обявиха резултатите от проверките на цените на хранителните стоки (видео)

Комисията за защита на потребителя (КЗП) е направила 471 проверки и са открити 452 нарушения, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 проверки – констатирани са 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 съставени акта за нарушения.

Министър Алексив обеща закон, с който нелоялните практики да бъдат установявани и забранявани.

Нелоялни търговски практики

Вчера премиерът Гълъб Донев възложи изготвяне на механизми срещу спекулата с цените на храните. Те трябва да бъдат изготвени от Националното координационно звено.

Сравняват цените на храните в България и 6 държави от ЕС

Служебният министър на земеделието Явор Гечев изнесе обобщени данни, които показват завишени средни цени на дребно при млечните продукти и яйцата. Значителни разлики се наблюдават и спрямо крайните цени в други европейски страни. Налице са също така завишаване на печалбата и висок марж между цените на едро и тези за крайните потребители.

Обявиха резултатите от проверките на цените на хранителните стоки (видео)
Явор Гечев. Снимка: БулФото

Пак министър Гечев посочи как на каналите за дистрибуция се наблюдават множество такси и надценки, които водят до маржове между 50 и 95%. Тези надценки са за сметка на потребителя и не в услуга на производителите на хранителните стоки. Той посочи, че всички тези данни ще бъдат включени в публичните регистри, които ще бъдат дигитализирани и публично достъпни.

Какво е решението?

На въпрос как тези регистри ще повлияят на цените на храните за крайни потребители, министър Гечев заяви, че медиите са главното оръжие срещу тези нелоялни търговски практики.

„Когато се видят какви са маржовете, съпоставка на цени и всичко останало, ние виждаме сваляне на цени, промоции и т.н.“

Той обаче заяви, че „не е достатъчно да обявиш промоция от 25-30% на дадени стоки и да натовариш производителя да поеме 2/3 от разликата.“

Вместо това, според Гечев, каналите за дистрибуция спокойно могат да вдигнат с по 5% изкупните цени за производителите и да намалят с 20% горницата.

„Разбира се, това не е за всички продукти и всяко нещо си има специфика“, каза още Гечев.

Обявиха резултатите от проверките на цените на хранителните стоки

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции