<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бой по трибун...

След 2 години: Видеозаписи с лошо качество спъват разследването за загиналото от шахта дете в София

04 Март 2023
0 193

След 2 години: Видеозаписи с лошо качество спъват разследването за загиналото от шахта дете в София.

Видеозаписи с лошо качество стопират разследването за смъртта на 16-годишното момче, което почина на 14-ти февруари 2021 г. след токов удар от необезопасена улична шахта в София. Това отговарят от Софийска градска прокуратура пред “Сега”.

“По делото бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и в процесната шахта, както и за установяване на самоличността им. Видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията на лицата. Поради това беше назначена съдебна компютърна техническа справка. Тя беше възложена на ГДБОП-МВР, Отдел „Киберсигурност“, сектор Дигитални анализи и открити източници“. Но качеството на кадрите от посочените видеозаписи не беше увеличено и подобрено. Ето защо по делото бяха изискани нови справки от Столична община, както и от държавни и частни институции и бяха възложени оперативно-издирвателни мероприятия на органите на МВР”, се казва в отговора.

Прокуратурата твърди, че сега се извършва ново експертно изследване “с оглед възможността за използване на нов софтуер за подобряване качеството на записите”. Освен това са били изискани нови справки от Столична община, както и от държавни и частни институции. Но към момента не са получени отговори от общински структури.

Причината за токовия удар, убил детето, беше съобщена дни след инцидента – оголен кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Очевидци твърдят, че преди Людмил да стъпи върху шахта към пешеходния светофар на бул. “Иван Гешов” и да загине, работници без отличителни знаци са я отваряли и са работили в нея. 

След 2 години: Видеозаписи с лошо качество спъват разследването за загиналото от шахта дете в София

Взеха ли се мерки от инцидента насам?

В същото време стана ясно, че Столична община все още не е предприела необходимите мерки. След трагедията, от преди 2 години, местната власт, в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, се ангажира с поставянето в “спешен порядък” на алармена система върху шахтите в столицата. Целта е да се знае кога са отваряни, както и кой извършва манипулации в тях и кой носи отговорност. Но през декември 2021 г. – 10 месеца след кончината на детето – датичиците на територията на целия град бяха малко над 3% от всички шахти, собственост на общината. Което на практика означава, че за почти цяла година местната власт е изпълнила малко над 3 на сто от поетия ангажимент.

“Нищо не се случва” – Какво направи общината за 10 месеца, откакто шахта в София уби Людмил?

До момента реално няма наказани за трагичния инцидент с 16-годишното момче. На четвъртия ден след като детето загина дългогодишният главен архитект на район “Триадица” Иван Шишков напусна поста си. Едва ли това може да се нарече поемане на отговорност, тъй като същият към настоящия момент е министър на регионалното развитие в служебния кабинет.

От районната администрация отхвърлиха твърденията на общината, че назад в годините са били алармирани за незаконните павилиони около и в болницата. Фандъкова каза, че е изпратила писма до район “Триадица” със запитвания за незаконни обекти, които са оставали без отговор. Божилов отговори, че Фандъкова е питала за незаконни маси, столове, реклами, билбордове, но не и за въпросните павилиони, чието захранване доведе до смъртта на 16-годишното дете.

След 2 години: Видеозаписи с лошо качество спъват разследването за загиналото от шахта дете в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции