<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169774" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВАР по българ...

Американски дрон беше свален в Черно море, САЩ извика посланика на Русия

15 Март 2023
0 538

Американски дрон беше свален в Черно море, САЩ извика посланика на Русия, предава „Дневник“.

Вашингтон заяви

В изявление по случя американските военни съобщиха, че руски изстребител е сцепил витлото на един от техните разузнавателни дронове, което е довело до падането му в морето. Според тях два руски самолета „Су-27“ са извършили безразсъдно прихващане на летателния апарат MQ-9 в международни води. Така едва не са се сблъскали. В съобщението се казва, че руските изтребители са изсипали гориво върху дрона, опитвайки се да го заслепят или повредят. Също така, те са летели пред него в небезопасни маневри.

Американското разузнаване не изключва пряк военен конфликт на Русия с НАТО и САЩ

„Този небезопасен и непрофесионален акт от страна на руснаците почти причини катастрофата на двата самолета.” Това каза в изявление генерал от ВВС на САЩ Джеймс Хекър, който ръководи ВВС на САЩ в региона.

Във връзка с това Държавният департамент извика посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов за обяснение по случая.

Версията на Кремъл

От Кремъл отрекоха да имат нещо общо, като пуснаха своя версия. Според тях шпионската машина е била изгубена заради рязка маневра. Министерството на отбраната твърди, че MQ-9 е бил засечен близо до полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

Американски дрон беше свален в Черно море, САЩ извика посланика на Русия
MQ-9. Снимка: iStock

От сайта на посолството на Русия в САЩ Антонов коментира, че американският самолет „умишлено и провокативно“ се е придвижил към руска териитория с изключени транспондери.

„Неприемливата активност на американските военни в непосредствена близост до нашите граници буди безпокойство, пише Антонов. Те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за нанасяне на удари по нашите въоръжени сили и територия“, каза Антонов.

Американски дрон беше свален в Черно море, САЩ извика посланика на Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции