<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай поднов...

Вижте защо Омикрон е последният COVID вариант с гръцко име

16 Март 2023
0 162

Вижте защо Омикрон е последният COVID вариант с гръцко име.

Световната здравна организация актуализира системата си за проследяване и работни дефиниции за вируса, който причинява COVID-19. Това се прави, за да има по-ясно класифициране на новите варианти, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).

SARS-CoV-2 продължава да се развива. От началото на пандемията от Covid-19 множество варианти, които предизвикват безпокойство (VOC), както и варианти, които представляват интерес (VOI), са определени от СЗО въз основа на техния потенциал за предизвикване на нови вълни с повишена циркулация, както и за необходимостта от корекции на действията в областта на общественото здраве.

Вижте защо Омикрон е последният COVID вариант с гръцко име
Снимка: iStock

Здравната организация отбелязва, че вирусите Омикрон представляват над 98% от публично достъпните последователности от февруари 2022 г. и съставляват генетичния фон, от който вероятно ще се появят нови варианти на SARS-CoV-2.

Системата за проследяване на варианти на СЗО вече ще разглежда всички разновидности на Омикрон като варианти под наблюдение.

Опасен ли е новият вариант на Омикрон? (видео)

Вижте защо Омикрон е последният COVID вариант с гръцко име
Снимка: iStock

Новопоявилите се варианти няма да получават имена с буквите от гръцката азбука, каквито получиха досега разпространените Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон.

Промените не означават, че циркулацията на вирусите Омикрон вече не представлява заплаха за общественото здраве, уточняват от здравната организация. По-скоро промените са направени с цел по-добро идентифициране на допълнителни или нови заплахи.

Вижте защо Омикрон е последният COVID вариант с гръцко име

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции