<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Провал в прег...

Електронните цигари и течностите водят в списъка с рискови стоки у нас

19 Март 2023
0 172

Електронните цигари и течностите водят в списъка с рискови стоки у нас, пише „Сега“.

Годишен доклад класира опасните стоки в страните от Европейския съюз + Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Системата Safety Gate алармира специално за нехранителни продукти.

Изследването показва, че стоките са най-разнообразни, като отдените страни си имат също своите специфики, що се отнася до стоките, които застрашават или подлагат на риск здравето на хората.

Швеция например е подала най-много сигнали за козметика. Словакия най-често е алармирала за опасни бижута, Румъния  – за дрехи и текстил, Испания и Полша  – за играчки. Всички “червени лампи” от Португалия са в категорията “моторни превозни средства”, Франция и Германия също имат много случаи в тази област (рискове от възпламеняване, проблеми със спирачките и т.н.). От Норвегия преобладават данните за електроуреди, а в Дания приоритет имат опасните фойерверки и друга пиротехника.

Данните от България
Електронните цигари и течностите водят в списъка с рискови стоки у нас

България заедно с Ирландия пък е с фокус “химически продукти”. Всъщност най-многото “червени лампи”, светнати от нашата страна на европейския портал, са за електронни цигари и течности – пълнители за тях.

Главните проблеми с тези стоки са липсата на указания за употреба, информация за рисковете, не е ясно и каква доза никотин поглъща пушачът. Някои от електронните цигари за еднократна употреба са с резервоари, по-големи от стандартния капацитет.  А част от течностите за зареждане на е-устройствата са с неприемлив химически състав. Повечето изделия за пушачи са с произход Китай. 

Вейповете увеличават тревожността и депресията сред тийнейджърите

Сред рисковите стоки попадат и детските играчки. Те носят опасност от нараняване или задавяне. Доста от сигналите от България са за бебешки стоки – биберони, шишета за мляко, колички, столчета и др.

Електронните цигари и течностите водят в списъка с рискови стоки у нас

За миналата контролните органи на 30-те страни са изпратили 2117 предупреждения, които са помогнали и на други държави да вземат мерки. От Брюксел приканиха платформите за електронна търговия доброволно да свалят оферти за стоки, идентифицирани като рискови на Safety Gate.

Електронните цигари и течностите водят в списъка с рискови стоки у нас

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции