<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейският...

България е на второ място в Европейския съюз по износ на горива за Украйна

21 Февруари 2023
0 175

България е на второ място в Европейския съюз по износ на горива за Украйна, показват данни от Eurostat. Oт началото на войната до ноември страната ни е изнесла горива за Украйна на стойност 756 милиона евро. Това ни поставя на второ място сред доставчиците на горива за Киев след Полша, която е изнесла за източния си съсед горивни продукти за 1,405 милиона евро. Данните изнесе постоянният представител на Полша в ЕС посланик Анджей Садош.

След нас е Литва с износ за 256 милиона, Румъния с 256 , Словакия с 223 и Гърция – 159 милиона евро. Садош е използвал статистическите данни на Eurostat.

Украйна силно разчита на вноса на минерални горива и петрол. Страната има ограничени възможности за вътрешно производство и рафиниране. Продължаващият конфликт с Русия усложняват енергийната ситуация на Украйна. Тя трябваше да търси алтернативни източници на енергия и да разнообрази маршрутите си за доставка, да компенсира предишните доставки от Русия.

България е на второ място в Европейския съюз по износ на горива за Украйна

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

Висок износ за Украйна регистрира и митническата служба на Румъния. През 2022 година Букурещ е изнесъл за Украйна приблизително 700 хиляди тона дизелово гориво и около 200 хиляди тона бензин. През 2021 година румънският износ за Киев на дизел е бил едва 1000 тона, т.е. увеличението е 700 пъти, докато износът на бензин е 11 пъти повече.

Украйна захранва бойните си машини и дизеловите си генератори в голяма степен благодарение на нас и българите, коментират в Букурещ.

България е на второ място в Европейския съюз по износ на горива за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции