<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осветиха сгр...

Ето какви са новите санкции на ЕС срещу Русия

25 Февруари 2023
0 365

Ето какви са новите санкции на ЕС срещу Русия – това са десетите такива, предприети заради войната в Украйна.

Съобщи ги страницата в Туитър на шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Мерките са насочени срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят военните действия.

България има двама милиардери! Ето кои са най-богатите хора по държави (ГРАФИКА)

Ето какви са новите санкции на ЕС срещу Русия

“Една година изтече от жестокото и незаконно руско нахлуване в Украйна. Днес ЕС одобри десети пакет санкции, който включва по-конкретно по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, рестриктивни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация”, пише в изявлението.

Новото

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 милиарда евро. Също и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната. Тук влизат и мерки срещу ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, но те ще останат в тайна до публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 милиарда евро и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната, както и ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, но те ще останат в тайна до публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции бяха одобрени, след като в крайна сметка Полша оттегли късно снощи своите възражения. Въпреки че не успя да издейства затягането на мерките, за което настояваше. Вчера полският премиер Матеуш Моравецки определи новия пакет като твърде слаб по време на посещение в Киев. Том той достави първите четири от обещаните от страната му на Украйна бойни танкове “Леопард” германско производство.

Неразбирателство

“Полша не получи нищо”, казаха няколко дипломати за АФП. Един от тях уточни, че страната е излязла с едностранна декларация какво иска да съдържа следващият пакет санкции.

Полската позиция бе разкритикувана от много други страни, които заявиха, че тя “наказва Европа”. ЕС едва одобри десетия пакет санкции срещу Русия на първата годишнина от инвазията й в Украйна – ден, в който Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха нови наказателни мерки срещу нея.

Полша вече блокира приемането на деветия пакет санкции през декември. Тогава полският премиер Матеуш Моравецки оттегли възраженията на страната си на среща на върха на ЕС, припомня АФП.

Сега Полша по-конкретно е настоявала за затягане на ограниченията върху вноса на синтетичен каучук от Русия. Италия обаче се е противопоставила на нейното искане, отбелязва Ройтерс.

ДПА уточнява, че новите санкции ще влязат в сила днес, когато ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Ето какви са новите санкции на ЕС срещу Русия

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции