<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия зат...

Делото срещу Навални няма да се води в съда

01 Юни 2023
0 131

Делото срещу Навални няма да се води в съда. Вместо това, процесът за “екстремизъм” срещу най-известния критик на Кремъл, ще е в затвора, където той в момента излежава присъдите си. Това съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш, предаде “Дневник”.

Защитниците на Навални се опасяват, че това е поредното дело, което цели да удължи присъдата му. Първото заседание трябваше да е на 31 май, но бе отложено за 6 юни.

Делото срещу Навални няма да се води в съда

Това става няколко дни преди глобална акция в защита на Навални, свикана за рождения ден на политика. Тя е планирана за 4 юни. В клипа, който обявява акцията, се отправя призив всички във и извън Русия да покажат, че той не е сам.

Още 30 години в затвора?

Опозиционерът вече бе осъден за клевета, мошеничество и неуважение към съда. Това се случи докато излежаваше две години и половина за нарушаване на условна присъда и неявяване за подписка в Русия. През това време той беше на лечение в Германия след отравяне с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Миналата година, когато бе излежал почти половината от наказанието си, съдът реши, че той ще изкара още девет години в колония.

Новите обвинения може да го оставят в затвора за десетилетия (вероятно до 30 години).

Новото дело?

Във вече оповестявания от съда списък, без подробности, фигурират следните обвинения:

  • призоваване към екстремизъм;
  • финансиране на екстремизъм;
  • създаване на екстремистка организация;
  • склоняване на непълнолетни към опасни действия;
  • реабилитация на нацизма;
  • създаване на неправителствена организация, посягаща на правата на гражданите.

Подробности за обвиненията не за известни. Но и към този момент щабовете му и неговият Антикорупционен фонд за обозначени като “екстремистки организации”. Миналата година, месеци след началото на войната в Украйна, екипът на Навални обяви съживяване на щабовете.

За 16-и път: Навални е отново в изолатор

“Реабилитация на нацизма” може да е свързано със съпротивата срещу войната в Украйна, а друго – с твърденията на руските служби, че екипът му е замесен в убийството на блогъра Владлен Татарски.

“Е, Алексей, вече наистина си загазил… прокуратурата официално ми предостави 3828 страници, описващи всички престъпления, които съм извършил, докато вече съм в затвора”, публикува екипът му негови думи в Twitter миналата седмица.

Видео: YouTube / Алексей Навальный / Что делать 4 июня

Делото срещу Навални няма да се води в съда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции