<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки хора ...

Рязък скок на броя на инвалидните пенсии, за сметка на отпуснатите за осигурителен стаж

02 Юни 2023
0 240

След промени в медицинската експертиза се забелязва рязък скок в броя на инвалидните пенсии, за сметка на по-малко отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст, пише “СЕГА”.

За първите три месеца на тази година са отпуснати 7723 нови пенсии за инвалидност. Това е с 23% повече спрямо първите три месеца за 2022 г., когато са били 6279. За същия период са се пенсионирали 6407 души по осигурителен стаж и възраст, спрямо 7025 за изминалата година. Това представлява спад от 8,8%.

Десетки хора с увреждания са принудени да чакат с часове пред кабинет на ТЕЛК (видео)

Рязък скок на броя на инвалидните пенсии, за сметка на отпуснатите за осигурителен стаж
източник: https://www.facebook.com/groups/491674654511220

Данните са от статистическия бюлетин на Националния осигурителен институт за пенсиите през първото тримесечие на 2023 г.

Увеличението при инвалидните пенсии вероятно се движи от два фактора. В началото на годината законови промени адресираха проблеми около голямото задръстване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията. С тях се възстановиха правата на много хора, които чакаха експертно решение в продължение на месеци и дори години . Навсякъде, където забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттам бяха възстановени и инвалидните пенсии на хората.

Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии.

Вторият фактор са промените в самите проценти, които се полагат за определени увреждания и заболявания. неговото въздействие вероятно ще се наблюдава тепърва заради тримесечния срок на комисиите за произнасяне.

Рязък скок на броя на инвалидните пенсии, за сметка на отпуснатите за осигурителен стаж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции