<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159898" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Създават вре�...

Депутатите решиха единодушно за помощта при ТЕЛК

19 Януари 2023
0 247

Депутатите решиха единодушно за помощта при ТЕЛК. Няма да се прекъсва изплащането им при забавяне на решението. Това касае и безплатните винетни стикери, правото на лична помощ, асистирана подкрепа, както и различни данъчни облекчения. Предложението за това дойде от омбудсмана Диана Ковачева.

Винетките стават по-евтини от Нова година (видео)

Проблемът е значителен в момента заради забавяне в експертизите заради пандемията. Това доведе до набъбване на броя на чакащите в комисии и предизвика недоволство и протести.

С гласуваното днес решение се гарантира, че хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. Също така, самите ТЕЛК решения ще трябва да излязат в срок до три месеца. В противен случай се считат за просрочени.

Задължение на регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще е да подават информация до НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, НАП и общините до 20-то число всеки месец.

Депутатите решиха единодушно за помощта при ТЕЛК
Диана Ковачева
Други решения, касаещи хората с увреждания

Омбудсманът Ковачева предложи също и право на месечна финансова подкрепа в максималния размер по чл. 70, т.5 по Закона. Тя ще бъде предоставяна на хората с увреждания, на които поради смърт на родител им е отпусната наследствена пенсия, вместо такава за инвалидност. Това предложение също бе прието от депутатите.

Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, на които се предоставя пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им бе близък до социалните. Става въпрос за 147 военноинвалиди, които ежемесечно са ощетявани с повече от 130 лв, а от т.г. вече с над 160 лв. Това са граждани, които са изпълнявали военния си дълг към държавата. А борбата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за тази важна промяна е още от 2019 г.

Депутатите решиха единодушно за помощта при ТЕЛК

С решението от днес се предоставя възможност и на хората с пенсия за гражданска инвалидност, с право на чужда помощ, да получават месечна подкрепа като тази на военноинвалидите. Това са граждани, които са пострадали при изпълнение на гражданския си дълг или случайно, вследствие действията на органите на властта при изпълнение на служебните задачи на тези органи. Към момента в България хората с такъв вид пенсия са около 13 човека.

Депутатите решиха единодушно за помощта при ТЕЛК

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции