<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160641" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредна обла...

Слагат скоби на десетки автомобили с инвалидни стикери в Пловдив (видео)

24 Януари 2023
0 270

Слагат скоби на десетки автомобили с инвалидни стикери в Пловдив, съобщава bTV. Преди дни жена от града под тепетата спечели дело срещу общината заради поставена точно такава скоба. Уви, съдът отказа да ѝ присъди исканото обезщетение от 1500 лева за причинени неимуществени вреди.

В последните месеци десетки водачи с инвалидни стикери са получили наказателни скоби в синята зона на града.

Въпреки инвалидния стикер, автомобилът на Богдана Попова е закопчан със скоба. „Работя на 500 метра оттук и не мога да се движа на дълго разстояние пеша“, казва тя.

Потърпевшата плаща 40 лв. Не търси правата си в съда. Адвокат Кристиян Гьошев е категоричен: „Не, не следва да бъде санкционирана. И жената е имала в 14-дневем срок да оспорва тази мярка пред Административен съд –Пловдив.“

Преди месеци адвокат Гьошев обжалва поставянето на скоба на кола с инвалиден стикер и за първи път съдът отменя административната мярка. Потърпевшата превозвала инвалид в автомобил с инвалиден стикер. Паркира извън знака за инвалидно място, тъй като то било заето от друг автомобил.

Слагат скоби на десетки автомобили с инвалидни стикери в Пловдив (видео)

Мъж реже с флекс поставена скоба за неправилно паркиране (видео)

Проблемът е най-голям за хората, чиито решения са изтекли след падането на епидемичната обстановка

„Чувам тракане на вериги. Излизам и виждам, че са ми закопчали колата. Питам ги: Защо ми закопчавате колата, като виждате, че има инвалиден стикер?! Аз се разтреперих цялата, защото това е нещо недопустимо“, казва Лидия Ибушева-Гьошева.

„Видно е, че община Пловдив не е осигурила достатъчен брой места спрямо издадените от нея стикери на лица с увреждания“, обяснява адвокат Гьошев. Според него зачестилите случаи на поставяне на скоби на автомобили с инвалидни стикери в синята зона се дължат на нормативна особеност.

„Причината за тези казуси е един текст в наредбата на община Пловдив за спиране и паркиране. Този текст обаче противоречи на Конвенцията за хора с увреждания, на актове с по-висока степен“, отбелязва още адвокат Кристиян Гьошев.

Юристът, който защитава общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ в съда, също смята, че местата за инвалиди в синята зона са недостатъчни.

Паркоместата, обслужващи хора с увреждания, трябва да бъдат увеличени, независимо дали отговарят на нормативните изисквания на една наредба от 2021 г., но задължително да бъдат лимитирани като време“, отчита адвокат Йордан Дамбулев, юрист на ОП „Паркиране и репатриране“ в града.

Слагат скоби на десетки автомобили с инвалидни стикери в Пловдив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции