<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183016" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гешев ще сезира Конституционния съд относно промените в Закона за съдебната власт (на живо)

05 Юни 2023
0 123

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че днес ще сезира Конституционния съд във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които според него са противоконституционни, пише “Дневник”.

Става въпрос за поправките, свързани с парламентарната квота във ВСС. Според тях “тримата големи” в съдебната власт ще се освобождават не с поне 17 гласа “за”, а с 13 гласа.

Гешев дойде лично в сградата на Висшия съдебен съвет с адвоката си за заседанието, на което днес съветът обсъжда дали е допустимо второто искане на членове на ВСС за отстраняване на главния прокурор и дали и тази процедура ще бъде открита.

НА ЖИВО: ВСС решават относно второто искане за освобождаване на Гешев

Гешев ще сезира Конституционния съд относно промените в Закона за съдебната власт (на живо)

Второто искане бе провокирано от изказване на пресконференция на 15 май в Съдебната палата. Тогава Гешев заяви “Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“, малко след като скъса показно оставката си.

В края на миналата седмица главният прокурор внесе своето становище във ВСС. В него той твърди, че използването на израза “политически боклук” е изразяване на лично мнение, на което има право. Освен това той посочва, че в изказването си не визира никого конкретно и твърди, че не е нарушил етичния кодекс.

Гешев ще сезира Конституционния съд относно промените в Закона за съдебната власт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции