<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182080" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коя е дясната...

Радев все още бави обнародването на механизма за разследване на главния прокурор

30 Май 2023
0 129

Радев все още бави обнародването на механизма за разследване на главния прокурор.

Коя е дясната ръка на Радев, с която посяга към местната власт

С днешния брой на “Държавен вестник” не стана факт намаляването на необходимия брой гласове във ВСС за освобождаването на Иван Гешев. А това забавя гласуването на оставката поне с ден. В четвъртък пленумът на ВСС ще обсъжда искането за предсрочното освобождаване на Гешев, но за да бъде премахнат от поста, ще са нужни 17 гласа. А не 13, както е заложено в закона. Заседанието е свикано по искане на Крум Зарков. Това написа OffNews.

Според Конституцията законите следва да се обнародват в 15-дневен срок след приемането им, като за целта президентът следва да издаде указ. Такава е процедурата, ако не се налага вето. В конкретния случай такова не се очаква.

Радев все още бави обнародването на механизма за разследване на главния прокурор
снимка: Bulphoto

Финалната версия на законопроекта бе изготвена от Крум Зарков, който е правосъден министър в служебния кабинет на Радев. Забавянето обаче е показателно. За сравнение през 2021 г., когато 45-ото НС прие измененията в Изборния кодекс, Радев издаде указа мигновено. А измененията бяха обнародвани няколко часа по-късно в петъчния брой на “Държавен вестник”.

Съществува и друга хипотеза за забързването на процеса по въвеждането на промените в НПК – извънреден брой на изданието, в което да бъдат обнародвани промените. За такова обаче отново е нужен президентски указ.

Според Закона за “Държавен вестник” броевете се издават във вторник и петък (т.е. след гласуването във ВСС). Извънреден брой може да бъде отпечатан по искане на председателя на Народното събрание, президента или министър-председателя. Очакваме да видим дали това ще се случи.

Радев все още бави обнародването на механизма за разследване на главния прокурор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции