<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пореден прот...

Екстрадираха в САЩ сина на скандалния наркобарон Ел Чапо

16 Септември 2023
0 2054

Екстрадираха в САЩ сина на скандалния наркобарон Ел Чапо Хоакин Гусман по обвинения в трафик на наркотици, съобщи главният прокурор на САЩ, цитиран от BBC.

Овидио Гусман е заподозрян, че ръководи наркокартела Синалоа, основан от баща му. Обвинен е също, че е поръчал убийството на певец, който отказал да участва на сватбата му,

Той беше арестуван през януари в северния мексикански щат Синалоа. В прессъобщение, издадено от Държавния департамент на САЩ на 16 декември 2022 г., Гусман е описан като „високопоставен член на картела Синалоа“. Твърди се, че 32-годишният Овидио, по прякор “Ел Ратън” (Мишката), е помагал в операциите на баща си за трафик на наркотици, откакто Ел Чапо беше екстрадиран в САЩ през 2017 година.

Арестуваха сина на известния наркобос Ел Чапо (видео)

От задържането си през януари Овидио Гусман е в ареста.

Това действие е най-новата стъпка в усилията на Министерството на правосъдието да атакува всеки аспект от операциите на картела“. Това каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в изявление относно екстрадицията.

И допълни: „Борбата срещу картелите е свързана с невероятна смелост от страна на правоприлагащите органи на Съединените щати, на мексиканските правоприлагащи органи и военни членове, много от които са дали живота си в търсене на справедливост“.

Прокурорът благодари на мексиканското правителство за съдействието му, свързано с изпращането на Овидио в САЩ.

Екстрадирането на сина на Хоакин идва дни след освобождаването на Ема Коронел от затвора в САЩ. 33-годишната съпруга на мексиканския наркобарон Хоакин Гусман бе задържана в САЩ и осъдена през 2021 г. по обвинение в международен трафик на наркотици. Съпругът ѝ, бащата на Овидио, излежава доживотна присъда в затвор в Колорадо за ръководене на картела Синалоа.

Осъдиха съпругата на наркобарона Ел Чапо на три години затвор (снимки)

Овидио Гусман е едно от четирите деца, които Ел Чапо има по време на връзката си с Гризелда Лопес през 80-те и 90-те години. Най-възрастният от тях, Едгар, беше убит през 2008 г.

Ел Чапо има и други деца от предишния си брак и от последвалата си връзка с Ема Коронел.

Гусман беше арестуван след шестмесечна операция по наблюдение. Двадесет и девет души загинаха в последвалата престрелка. Членовете на неговия картел изгориха автобуси и коли в опит да блокират пътищата за достъп. Целта им бе да попречат на полицейските подкрепления да стигнат до града.

Овидио беше откаран до Мексико Сити с хеликоптер от страх, че ако бъде транспортиран по шосе, поддръжниците му може да атакуват конвоя.

Екстрадираха в САЩ сина на скандалния наркобарон Ел Чапо

През юни 2020 г. силите за сигурност го задържаха за кратко, но им беше наредено от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор да го освободят, „за да не излагат на риск населението“, докато въоръжени мъже от Синалоа подпалиха автобуси и участваха в престрелки с полиция и войници.

Той се е укривал през следващите 18 месеца преди повторното му задържане през януари 2023 г.

Картелът Синалоа е транснационална престъпна организация. Според американски правоприлагащи служители е пренесла повече от 1000 тона кокаин, марихуана, метамфетамини и хероин в САЩ.

Убийците на картела са отвличали, измъчвали и убивали членове на съперничещи банди, за да консолидират властта си.

Подкупвали са полицейски служители и високопоставени политици в Мексико и в цяла Централна Америка. Целта – да си затварят очите за пратките с наркотици или дори да предупредят картела за предстоящи нападения.

Екстрадираха в САЩ сина на скандалния наркобарон Ел Чапо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции