<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208317" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две досъдебн...

Путин с нова суперяхта за 50 милиона долара (видео)

20 Ноември 2023
0 295

Руският президент Владимир Путин с нова суперяхта за 50 милиона долара. Това е деветата известна яхта на Путин, става ясно от разследване на Център “Досие”. 71-метровата “Виктория” стои в пристанище в Истанбул от края на октомври.

От разследването става ясно, че плавателният съд е бил заложен в отбранителния завод “Севмаш” през 2005 г., но е завършен едва през 2019 г. Формално той принадлежи към структурите на милиардера и близък приятел на президента Путин Генадий Тимченко.

Строежът на суперяхтата „Виктория“ се забавил сериозно. За да оправдае доверието на президента, Тимченко поръчал още една яхта за Путин. Това е 140-метровата “Шехерезада“, разказва познат на бизнесмена.

Общо в “Севмаш” построили две яхти за руския президен – “Виктория” и Graceful, пише Mediapool.

Собственик на “Виктория” формално е фирма “Паер”, а управител е “Фазар-Инвест”. Двете компании са свързани помежду си и са част от групата юридически лица на Тимченко. Структурите се финансират чрез организацията “Веста”, която насочва средства и към газовия проект на милиардера в Узбекистан. От 2020 г. “Фазар-Инвест” е получила 1,86 милиарда рубли. Тези средства са използвани за скъпи покупки за яхтата и нейните пътници.

“Виктория” е базирана в Сочи и периодично достига до нос Идокопас, където се намира дворецът на Путин. Близо до носа корабът изключва своята система за автоматична идентификация и изчезва от радарите.

Путин с нова суперяхта за 50 милиона долара (видео)

Екипажът на “Виктория” включва моряка Алексей Макаров, който преди това е работил на другата лодка на Путин – Shellest. Част от него е и стюардесата Инна Ермак. Тя е сестра на възпитаника на академията на Федералната служба за охрана Александър Ермак, който е част от екипажите на “Шехерезада” и Graceful. Бившият капитан на “Виктория” Алексей Алексеев в момента командва яхтата Universe на Дмитрий Медведев.

Къде живеят президентът Путин и най-скъпите му хора? (видео)

Подобно на другите яхти на Путин, „Виктория“ е пълна с ултраскъпи предмети. Така например пръстените за салфетки на кораба струват 76,5 хиляди рубли. Плажните кърпи – 216 хиляди, шахът – 146 хиляди, таблата – 321 хиляди. В същото време на борда на суперяхтата има телевизор със свързан пакет от канали за деца.

Антуражът на Путин не крие суперяхтата в Сочи. Разследващите от Центъра “Досие” са открили “Виктория” в акаунта на Наталия Белугина, художествена гимнастичка и хореограф-постановчик на фестивала “Алина”, който се провежда ежегодно от Алина Кабаева. Самата Кабаева, според приятел на бившата спортистка, редовно използва яхтата.

Мистериозната “Шехерезада” за 700 млн. долара – наричат я яхтата на Путин, но никой не знае кой е собственикът

Путин с нова суперяхта за 50 милиона долара (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции