<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия: Прегов...

АЕЦ “Чернобил” е изключена от електропреносната мрежа

09 Март 2022
0 1016

Атомната електроцентрала “Чернобил” е напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна, предава Dir.bg по данни на държавната компания НЕК “Укенерго”. Причината – повреда на далекопровод в резултат на сражения между руски и украински военни части.

Аварията е възникнала в 11.22 часа днес, а поради военните действия в района, ремонтни дейности са невъзможни. Включени са дизелови генератори, които да осигурят захранване за критичните за безопасността системи в ядрената централа, уточняват властите. При безпроблемна работа, запасът от дизелово гориво в генераторите ще бъде достатъчен за 48 часа.

АЕЦ "Чернобил" е изключена от електропреносната мрежа

Изключването от електропреносната мрежа на АЕЦ “Чернобил” прави невъзможен контрола на параметрите за ядрена и радиационна безопасност в съоръженията

МААЕ е изгубила контакт със системите за следене в Чернобил

По-рано генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси съобщи, че контактът със системите за следене на предпазните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е бил изгубен. В момента МААЕ получава информация само чрез e-mail за състоянието на централата и системите в нея.

Украинското енергодружество следи ситуацията и ще информира за всички промени, се казва в съобщение на компанията.

“Много съм разтревожен за сложната и стресова ситуация, в която се намира персоналът на Чернобилската АЕЦ и потенциалните рискове, които това носи за ядрената безопасност. Призовавам силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там”, заяви Гроси.

Около 210 техници и персонал по безопасността са на дежурство в АЕЦ “Чернобил” още от деня преди руските войски да превземат централата в края на февруари.

АЕЦ “Чернобил” остана без ток заради боеве

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции