<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЕМ не избра ...

АЕЖ: Разочароваща е неспособността на СЕМ да вземе решение за генерален директор на БНТ

30 Юни 2022
0 210

Крайно разочароващ е провалът на Съвета за електронни медии да избере генерален директор за Българската национална телевизия. Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Съветът за електронни медии не успя да определи кой ще смени Емил Кошлуков от директорския пост на националната телевизия. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Процедурата се прекратява при три провалени опита.

СЕМ не избра нов шеф на БНТ (снимки)

АЕЖ: Разочароваща е неспособността на СЕМ да вземе решение за генерален директор на БНТ

„Избирането на генерален директор на БНТ бе най-важната задача на съвета след промяната на неговия състав. Както обществото, така и гилдията очакваше СЕМ да избере директор, който да отговаря на предизвикателствата на времето, в което живеем. След три гласувания, въпреки че имаха да избират от осем кандидати, членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите“, допълват от АЕЖ.

Според организацията Емил Кошлуков не може да остане директор на обществената телевизия след получени четири отрицателни вота.

„С неумението си да вземе решение, Съветът на практика остави на поста досегашния генерален директор, който при гласуванията получи четири гласа „против“ и само един „за“. При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността“, се посочва още в позицията.

Асоциацията на европейските журналисти призова Емил Кошлуков да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която да се организира от СЕМ в спешен порядък. А членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията.

„Това е и очакването на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета“, се допълва в позицията на АЕЖ.

Източник: Асоциацията на европейските журналисти – България

АЕЖ: Разочароваща е неспособността на СЕМ да вземе решение за генерален директор на БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции