<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106823" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой подведе б...

Акад. Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините (видео)

08 Ноември 2021
0 2770

„Тъжно е, че българите са на последно място по богатство, но е срамно, че са на първо място по глупост с това поведение по отношение на ваксините“. Това заяви акад. д-р Богдан Петрунов в интервю за NOVA.

„Потресен съм колко глупаво се държим. Статистиките в целия свят и нашите показват, че от починалите 90-95% не са имунизирани. Това е железният факт“, каза специалистът алерголог, който е почетен член на Българската асоциация по клинична имунология.

Акад. Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините

Според акад. Петрунов е нормално да има пробиви в препаратите срещу коронавируса и определен брой имунизирани също да се заразяват. „В кратките характеристики на ваксината пише, че тя не предпазва от заразяване, а предпазва да прекарате болестта по-леко. Прибавете факта, че 5-8% от човешката популация не реагира на антигенен стимул, не ги хваща ваксината. Като имате предвид, че се имунизират и хора с увредена имунна система, със странични заболявания, няма как да е 100% защитата. Умират и ваксинирани хора, но които са със странични заболявания – сърдечно-съдови, белодробни, диабет, хора с подтисната имунна система, предимно възрастни“.

Кой подведе българите да не се ваксинират: един български лекар говори в прав текст

Според акад. Петрунов наличието на антитела не е достатъчен критерий за издаване на зелен сертификат, защото част от антителата са така наречените „свидетели“, които само показват, че човек е имал контакт с вируса. Няма метод, по който да се определи колко са вирус-неутрализиращите антитела – тези, които предпазват от инфекция.

„Този процент зависи от характера на ваксината и от индивидуалността на имунната система. Има ли някаква граница между неутрализиращи антитела и антитела-свидетели, над която да кажем, че сме предпазени? Не, няма. Неутрализиращите антитела се определят по 4-5 методики, не можем да ги уеднаквим и никой не може да каже кой е защитният титър“, каза имунологът.

Акад. Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините (видео)

Според акад. Петрунов третата доза от ваксината няма да е „доживот“. „За мен ситуацията ще е подобна на грипа, всяка година, на две или на три ще трябва да се ваксинираме, в зависимост от мутацията на Covid-19. Вирусът не може да изчезне“.

Акад. Петрунов заяви, че „категорично“ хората с автоимунни заболявания могат да се ваксинират, ако са в стабилно състояние и след консултация с лекар. Това показват и клиничните проучвания на ваксините – при подобни случаи няма противопоказания.

Същото важи за бременните – антителата от майката, ако тя е имунизирана, преминават към детето. В момента има клинични проучвания на препаратите за употреба при деца от 6 месеца до 5 години, а в САЩ ваксината на Pfizer/BioNTech получи одобрение при възрастовата група 5-11 г.

Акад. Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции