<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Митрофанова: ...

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли (видео)

28 Март 2022
0 1757

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли – това заяви финансовият министър в ефира на NOVA.

Имаме си договор, който се спазва. От икономическа гледна точка може да се търси логика в това решение, дотолкова доколкото рубли се купуват по официалния курс, а не на черно както се случва сега в Русия.

Това заяви днес пред Нова вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Думите му са първият категоричен отговор “НЕ” на руския ултиматум от миналата седмица. Припомняме, че енергийният министър Александър Николов първо обяви, че България ще се съобрази и ще има кой да превалутира плащанията ни в руската валута. 

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли (видео)

Какво е замислил Путин: защо иска Западът да плаща с рубли за руския газ?

Явно, че правителството ще се съобрази с общоевропейското решение.

Днес Василев обясни, че ЕС ще води преговорите с “Газпром” за новия ни договор.

„Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени”, каза още Василев.

Той коментира и разследването срещу него по сигнал на “Инса ойл”. Компаняита твърди, че е получила натиск от Василев. 

“До мен не е стигала информация за образуването на производство. Аз научих за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите. От това, което той ми показа е, че се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5-ти януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на „Инса оил” Георги Самуилов също не е присъствал на тази среща, там е бил неговият адвокат”

Не съм се срещал с Георги Самуилов, добави министърът.

Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърдения. Това заяви в ефира на „На фокус” министърът на финансите Асен Василев във връзка с обвиненията към него и образуването на евентуално досъдебно производство.

Василев уточни, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет.

„Искаше да даде някаква информация, за това, че е бил притискан. На тази информация направихме дописка и тя си продължи по пътя. Последва сигнал до ДАНС, който те разследват. Не знам какво е било установено”, каза още министърът.

Василев коментира още, че всеки може да подаде сигнал срещу всеки.

„Очаквахме да има разнородни атаки, тази конкретно е нескопосана. Подава се сигнал с факти, които доказуемо не са се случили”, уточни той.

Източник и видео: NOVA

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции