<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Гешев и Д...

Асен Василев: Икономиката, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

10 Февруари 2022
0 1091

Във философията на бюджета за тази година, освен договореното в коалиционното споразумение, е и промяна в начина на мислене и планиране в държавата. “Ако не се инвестира в хора, в инфраструктура и подобряване на институциите и публичната среда, не може да очакваме висок икономически растеж и високи доходи. Да разчитаме на по-ниски заплати, за да поддържаме конкурентоспособност, трябва да остане в миналото”.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в НС, цитиран от “Сега”. Днес депутатите обсъждат на първо четене бюджетът за 2022 г. Тази година бюджетът на държавата ще влезе в сила едва от 1 април. Причината е именно късното съставяне на правителство след изборите на 14 ноември 2021 г. 

Асен Василев: НАП е раздала 31,8 милиона лева бонуси (видео)

Асен Василев: Икономиката, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Василев определи бюджета като инвестиционен и бюджет на растежа заради значително по-високите държавни инвестиции в инфраструктура. Залагат се по-големи разходи и в социалната, образователната, здравната системи. А също за култура и спорт.

Въпреки значителните инвестиции в този бюджет – 12 млрд. лв., дългът спрямо БВП тази година ще бъде по-нисък от миналогодишният, заяви Василев. Той увери, че планираният нов дълг ще бъде инвестиран в по-голям растеж и в “неща, които ще имат икономическа възвращаемост – по-бързо предвижване на граждани, по-добро образование и болници”.

Отговорът на опозицията

“Ако искате да постигнете 4.8% икономически растеж, инвестиции в размер на 5.8% от БВП, това не е достатъчно”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той припомни, че в предходни години планираните капиталови разходи никога не са били изпълнявани. Като са се превръщали в “резервоар” за други разходи.

“Няма и проектна готовност за усвояване на планираните над 8 млрд. лв. капиталови разходи”, допълни Цонев. Според него трябва нов закон за насърчаване на инвестициите.

Цонев посочи, че в последните 30 години министрите на финансите са били ключов фактор за определяне на икономическата политика. Депутатът припомни мотото на Бил Клинтън: “Икономиката, глупако”, като го допълни: “Икономиката, глупако, не репресиите”.

Асен Василев: Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Провокиран от изказването на депутата от ДПС финансовият министър обвини бившите управления в рекетиране на инвеститорите. “Първото нещо, което чуждестранните инвеститори ни питат е дали ще ни рекетирате, дали ще им казваме кои да са им подизпълнители, архитекти, адвокати. И те са много щастливи, когато има казваме, че може да работят спокойно и това се случва за първи път в България. Държавата ще им помогне с всичко с каквото може в рамките на закона”, заяви Асен Василев.

Равносметката в числа

Бюджет 2022  е с около 13% по-голям от миналогодишния като планираните разходи са за над 63.1 млрд. лв.

– Заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. – 4.1% от БВП. Без разходите, свързани с Covid-мерки, дефицитът се намалява до 2,5% от БВП. (Отделянето на Covid мерките е заради решението на Брюксел и през 2022 г. да може да се надхвърля таванът за дефицита от 3%, но само с парите, насочени към справяне с икономическия и здравния ефект от пандемията.)

– Максимален нов дълг, поет през годината – 7,3 млрд. лв. (3 млрд. лв. от него са за рефинансиране на стар дълг.)

– Два пъти повече държавни инвестиции, достигаще 8.2 млрн. лв.

– Бюджетът е разчетен при ръст на БВП от 4.8% и средносрочната инфлация от  5,6%.

Асен Василев: Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции