<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Корнелия Нин...

Асен Василев обвини две фирми за спекулата с бензина

14 Март 2022
0 4600

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев посочи изрично две фирми, които според него са виновни за паниката с бензина преди няколко дни.

“За бензина стана ясно – “Инса ойл” и “Сакса” са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това”, каза Василев пред bTV. Водещата Мария Цънцарова му опонира с думите, че все пак те не са направили нещо незаконно.

Асен Василев обвини две фирми за спекулата с бензина
Булфото

Василев обаче беше категоричен, че всяването на паника, опитът за манипулация на пазара и господстващото положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби. В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка.

“Инса ойл” е собственост на бизнесмена Георги Самуилов. А “Сакса” е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Цената на олиото

Комисията за защита на конкуренцията проверява и скока на олиото, който също се дължал на спекула. “Някои фирми или хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ”, заяви Василев. Все още не било ясно кои точно са те. По думите на министъра обаче нещата щели да се успокоят, тъй като суровина за олиото има достатъчно много у нас.

Промоция от 2.99 лв за бутилка олио предизвика истерия в супермаркетите в страната (видео)

Той уточни още, че очаква подобни акции със захарта и брашното, като зад всичко това стояли политически интереси. Василев повтори тезата, че при бензина за паниката допринесла и младежката организация на ГЕРБ. Според него е нормално при война да има инфлация в порядъка на 5%-10%. Но всичко, което се вдигало двойно и тройно, било манипулация. Държавата от своя страна се намесвала единствено с пазарни механизми.

Асен Василев обвини две фирми за спекулата с бензина

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции