<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127539" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски пре...

Асен Василев пред Sky news: Никога няма да плащаме в рубли за газ (видео)

29 Април 2022
0 11705

Асен Василев пред Sky news: Никога няма да плащаме в рубли за газ – това заяви вицепремиерът в интервю за британската медия в деня на спирането на доставките от Русия за България.

В интервю за новините на британския Sky News Василев обяви, че България може да бъде “част от решението” за енергийното снабдяване за Югоизточна Европа като цяло. Според него газовата свързаност на страната позволява пренос на около 20-22 млрд. кубични метра газ на година от юг на север към Румъния и други европейски държави. 

“От февруари бяхме готови за този момент. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще спази договорите си, но той настъпи. Нямаме и не очакваме да имаме прекъсвания в снабдяването. Преди около месец поискахме обща европейска схема за покупки на газ. Причината – при LNG в такива количества има нужда от внимателно планиране и доставки в големи мащаби. България направи собствени резервации на LNG-терминалите. Но освен 3 млрд. кубични метра можем да пренасяме газ,  към Румъния и останалата част от Европа или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа”, каза той. 

България ще се обърне към международен арбитражен съд, за да поиска неустойки, заради нарушението на договора от руска страна. 

“Договорът казва, че плащаме в щатски долари по специална сметка на Газпромбанк. Всякакви промени по договора, които се предприемат едностранно. Независимо колко любезно са поискани или колко любезно не са поискани. Това са промени по договора, с които отсрещната страна трябва да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази промяна в договора, което означава, че сега Русия го нарушава”, каза Асен Василев. 

Асен Василев пред Sky news: Никога няма да плащаме в рубли за газ (видео)

Пресконференция на ПП пренареди картите (видео)

Той допусна, че Полша и България няма да са единствените засегнати държави. А прекъсването на газа е станало първо при нас, защото сме сред трите страни, при които графикът на плащанията към “Газпром” е най-ранен. 

“Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по договора. Те не приемат едностранни промени по него, вероятно ще се изправят пред същата ситуация“, каза той.

Василев отхвърли хипотезата, че прекъсването на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. “Турция също предоставя жизененоважно военно оборудване на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки”, коментира вицепремиерът. 

“В момента има голям фокус върху доставките на военна техника. Но трябва да планираме и за следващата зима, когато ще има нужда от логистична подготовка. Да гарантираме достатъчно снабдяване с храни за Украйна, да гарантираме, че Украйна ще може да получи достатъчни количества газ, за да отоплява домакинствата и да поддържа икономиката си, да гарантираме, че всички логистични коридори работят. Това са критично важни проблеми и ако чакаме до септември-октомври – ноември, ще бъде много късно”, предупреди той. 

Асен Василев пред Sky news: Никога няма да плащаме в рубли за газ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции