<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Без лика на Ч...

Австралия одобри медицинските магически гъби и екстази

03 Февруари 2023
0 133

Австралия одобри медицинските магически гъби и екстази.

Австралийският надзорен орган по наркотиците в петък обяви, че психеделичните вещества MDMA и псилоцибин – по-известни като екстази и магически гъби – скоро ще бъдат използвани при лечението на депресия и посттравматичен стрес. Това предава voanews.com.

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания?

Психиатрите ще могат да предписват двете вещества от юли. Това съобщи Администрацията за терапевтични стоки, след като намери “достатъчно доказателства за потенциални ползи при определени пациенти”.

Двете лекарства в момента са “забранени вещества” и могат да се използват само в строго контролирани клинични изпитвания.

Администрацията посочва, че е установено, че те са „сравнително безопасни“, когато се прилагат в медицинска среда. И осигуряват „променено състояние на съзнанието“, което може да помогне на пациентите.

Австралия одобри медицинските магически гъби и екстази

Майк Мускър, изследовател на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия, приветства този ход като „дългоочакван“.

„Има много хора в общността, които изпитват ПТСР (посттравматично стресово разстройство) и депресия. Особено ветерани от армията и хора, които са работили в службите за спешна помощ, където стандартните психиатрични лекарства не са сработили и не предлагат облекчение“, каза той.

И допълни, че двете лекарства “намаляват задръжките” и могат да помогнат на хората да обработват трудни образи и спомени.

Засега употребата на MDMA и псилоцибин ще бъде ограничена до лечението на депресия и посттравматичен стрес. Но защитниците се надяват един ден да ги използват за алкохолна зависимост, обсесивно-компулсивно разстройство и хранителни разстройства.

Психеделиците са били използвани от местните народи от хилядолетия, но западните изследователи са започнали сериозно да разглеждат потенциалните им употреби едва в средата на миналия век.

Наркотиците стават символи на контракултурното движение от 60-те години и са забранени.

Властите в Канада и Съединените щати са сред онези, които вече са разрешили медицинската употреба на MDMA и псилоцибин.

Австралия одобри медицинските магически гъби и екстази

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции