<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата ще ...

Азерски газ ще потече по интерконектора с Гърция от 1 октомври, КЕВР одобри рекордно поскъпване за август

12 Август 2022
0 286

На 1 октомври природният газ от Азербайджан ще потече през тръбата на интерконектора с Гърция, заяви служебният министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от bTV. Той също присъства на срещата при президента Румен Радев, на която беше обсъдено строителството на газовата връзка.

По думите на Христов, дали ще се стигне до купуване на газ от „Газпром“ зависи от осигуряването на количествата от останалите източници – от тръбата с Гърция и доставките на втечнен газ.

Азерски газ ще потече по интерконектора с Гърция от 1 октомври, КЕВР одобри рекордно поскъпване за август
Булфото

“Търсим най-евтините доставчици на газ. Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември. Нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената”, добави той. И уточни, че цените са конфиденциални.

Според регионалния министър Иван Шишков, ако строителят работи с интензивни темпове, е възможно строителните работи да бъдат изпълнени до 2-3 септември.

Радев: Интерконекторът с Гърция ще доведе до реална диверсификация (видео)

Той допълни, че в момента интензивно се работи между ДНСК и Надзора. „В момента се комплектува документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация, и освен че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки, като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден“, отбеляза Шишков.

Междувременно КЕВР реши, природният газ да поскъпне с рекордните 60% със задна дата от 1 август. Цената ще е 297,89 лв. за мегаватчас.
Азерски газ ще потече по интерконектора с Гърция от 1 октомври, КЕВР одобри рекордно поскъпване за август
iStock

От комисията съобщават, че са извършили подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на „Булгаргаз“. Компанията поиска поскъпване с 60%. Като още преди седмица председателят на регулаторът Иван Иванов предупреди, че възможностите за по-ниска цена са нищожни.

Азерският газ ще потече по интерконектора през октомври, КЕВР одобри рекордно поскъпване за август

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции