<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181972" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск е н...

Българи създадоха първия товарен дрон (видео)

30 Май 2023
0 299

Българи създадоха първия товарен дрон. Изобретението може да промени коренно начина, по който се транспортират стоки и то на разстояния до 2 500 километра. Първият товарен дистанционно управляван дрон е създаден от българи – братята Свилен и Константин Рангелови и до този момент няма аналог в света. Това научаваме от репортаж на БНТ.

Двамата братя разработват проекта близо 10 години. А причина за големия им успех е и хубавото българско сирене. Много липсвало на Константин, когато учил авиоинженерство в Холандия.

„Направихме дрон, който може да преминава дистанция от тук до Холандия и то с много повече от 1 кг сирене”, разказва Свилен Рангелов, съосновател на фирмата.

Екипът на първата в света авиокомпания с товарни дронове вече успешно е завършила първия си тестов полет на летище Балчик.

Българи създадоха първия товарен дрон (видео)
Снимка: стопкадър/видео БНТ

“Черният лебед” може да носи товар до 350 кг, на разстояние до 2 500 км. Освен това самолетът или както създателите му го наричат – летящата баничарка, има нужда само от 400 м, за да кацне и излети. Може да го направи дори и да няма гладка настилка.

“Планираме първите търговски полети да започнат в края на тази година в Гърция. Ще пренасяме резервни части, електроника, фармацевтични и медицински продукти”, казва още Свилен Рангелов.

Самолетът се управлява напълно дистанционно от опитни пилоти. Двамата братя си дали обещание – докато не осъществят първия си успешен полет да не се бръснат. Така днес те за първи път от 9 години се виждат без брада.

Дрон направи спускане по Бурдж Халифа в Дубай и засне уникални кадри (видео)

Българи създадоха първия товарен дрон (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции