<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152370" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС няма да пр...

България арестува украински доброволец, обявен за издирване от Беларус

25 Ноември 2022
1 390

България арестува украински доброволец, обявен за издирване от Беларус. Става дума за Дмитрий Трофимчук от Харков, съпруг и баща на три деца. Петимата вече нямат дом.

След началото на войната те тръгват към Турция, където са доброволци и помагат на други украински бежанци, които също идват от района на родния им град. Минават през Румъния и после през България.

Всеки осми украинец е бежанец (видео)

България арестува украински доброволец, обявен за издирване от Беларус
Дмитрий и неговата съпруга Виктория; Facebook/Dmytro Trofimchuk

По информация на “Свободна Европа” Дмитрий е пътувал свободно в чужбина от началото на войната. Бил е в Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Румъния – никъде не е бил арестуван.

На 19 ноември при проверка на ГКПП “Дунав мост” в Русе Дмитрий е задържан.

Искането за задържане е от страна на Беларус, като в него се твърди, че мъжът е съучастник в схема за измами с лични и банкови данни на чужди граждани, като предполагаемите престъпления датират от преди повече от 10 години.

Свиреп бой между украинец и българин в центъра на София (видео)

Семейството твърди, че делото е скалъпено, а доказателствата срещу него са манипулирани.

Тогава той е бил разпитан, но не са му били повдигнати обвинения, а следствието е приключило към 2014 г. Беларус едва сега, в разгара на войната, иска ареста му.

Опозиционната организация “За свободна Русия” публикува документ от първото заседание по делото му, в който се вижда, че прокуратурата поддържа искането на Беларус за екстрадиция. Те организират протести в София и Варна срещу евентуалното екстрадиране на Трофимчук.

Припомняме, че през лятото Русия поиска екстрадицията на своя гражданин Алексей Алчин. След протести варнениският съд отказа да върне Алчин в Москва, понеже прие, че Русия не може да гарантира справедлив процес или да даде гаранции за живота и здравето му. Алчин активно се противопоставя на войната.

Решението по случая с Дмитрий Трофимчук остава на съда в Русе.

България арестува украински доброволец, обявен за издирване от Беларус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции