<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143406" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тресавището ...

“България е глуха от 20 години”: Родната къща на Димитър Талев тъне в разруха (видео)

06 Септември 2022
0 187

Родната къща на големия български писател Димитър Талев, която се намира в центъра на Прилеп, Северна Македония, тъне в разруха. Причината – невъзможност на собствениците да я поддържат.

„България е глуха от 20 години. Ядосана съм на България. Вдигнах ръце от страната ни. Предложих я на музея, защото е стара турска къща и е интересна като сграда, но ми казаха: прави каквото искаш“, разказа Снежана Аческа пред bTV.

Семейството на Аческа притежава къщата повече от две десетилетия. Единственото ѝ желание е тя да бъде съхранена за поколенията.

&#8220;България е глуха от 20 години&#8221;: Родната къща на Димитър Талев тъне в разруха (видео)
скрийншот

„Казвам си, че ще се намери някой, който има слух, защото това е съкровище. Да има български културен център в центъра на Прилеп, да могат да идват македонци. Познавам много, които обичат България с душа и сърце, както аз я обичам“, добави тя.

Къщата, която е увековечена в романа ”Железния светилник” като дом на семейство Глаушеви, привлича стотици туристи.
„Излизат навън да я снимат, но не мога, здравето ми не е наред, не мога да отида. И не мога, отпращам хората и се чувствам виновна. Пускала съм ги 50 години, няма смисъл да им отказвам сега“, каза Снежана.

Преди четири години е учредена и фондация “Димитър Талев”. Идеята тогава е родният дом на писателя да бъде купен с пари от дарители. Достатъчно средства така и не са събрани

“България е глуха от 20 години”: Родната къща на Димитър Талев тъне в разруха (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции