<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха дел...

България официално встъпи в делото Украйна-Русия в Хага

19 Ноември 2022
0 205

България официално встъпи в делото на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд в Хага. Това става ясно от неофициално прессъобщение на самата съдебна институция.

Делото, заведено от Украйна срещу Руската федерация, е за нарушение на Конвенцията срещу геноцида. Искът гласи, че Москва е нарушила международното право, започвайки неоправдана война срещу Украйна. Там е посочено и че се извършва геноцид срещу украинския народ.

Украйна завежда дело срещу Русия в Международния съд в Хага

Няколко месеца България отгладаше внасянето на декларацията за встъпване в делото. Документът е задължителен, за да се официализира участието на страната.

В средата на юли България стана една от 40 държави, подкрепили искането на Украйна пред Международния съд в Хага да започне наказателно производство срещу Русия. Правителството не прие декларацията в продължение на четири месеца, въпреки от напомняния от страна на българските посолства в Хага и Ню Йорк, както и от самия съд.  

България официално встъпи в делото Украйна-Русия в Хага
iStock

Наказателният съд в Хага започва разследване за военни престъпления на Русия в Украйна

В средата на септември девет държави вече бяха внесли декларации за интервенция, т.е. за участие. Шест от тях са членки на ЕС – Литва, Латвия, Румъния, Франция, Германия и Швеция. Останалите са САЩ, Великобритания и Нова Зеландия, съобщава СЕГА.

България подава декларацията за интервенция с два месеца закъснение

По това време OFFNews обяви, че Украйна е подала неформална молба за депозиране на декларациите до края на септември месец. Това е целяло предотвратяване на възможността за предварителни възражения и отлагане на делото от Русия. Тази възможност е заложена в процедурните правила на международния съд.

Съдът в Хага посочва и още една причина за желателното максимално ускорение на процедурата за изработване и внасяне на националната декларация на България като част от глобалната общност, чиито ценности са основани върху спазването на международното право. Хага изтъкват “критичната ситуация с развитието на военните действия в Украйна и прогресивната тенденция за застрашително увеличаване броя на документираните престъпления срещу човечество, извършвани от руските въоръжени сили срещу цивилното украинско население, и респективно обусловеното фигуриране на темата като приоритетно направление в международния дневен ред”.

Вчера, на 18 ноември, се обяви, че България е внесла декларацията си за участие два месеца по-късно от този срок.

Международният наказателен съд в Хага разпореди прекратяване на войната в Украйна

В съобщението на съда в Хага се посочва, че “България заявява, че „като се има предвид основната функция на забраната на геноцида за гарантиране на интересите на човечеството и характера на правата и задълженията на държавите съгласно Конвенцията, като договаряща се страна има пряк интерес от тълкуването, което Съдът може да направи на съответните разпоредби на Конвенцията, и желае да спазва последователното тълкуване, прилагане и изпълнение на Конвенцията сред всички договарящи страни“.

Съгласно чл. 83 от Правилника на Съда, Украйна и Русия са поканени да представят писмени становища по декларацията за встъпване на България.

България официално встъпи в делото Украйна-Русия в Хага

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции