<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171084" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: КЗК претърсв...

Българите с имоти в Гърция да се готвят за проверки от НАП (видео)

22 Март 2023
0 955

Българите с имоти в Гърция да се готвят за проверки от НАП!

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала проверки на българите, които притежават имоти в Гърция. Данъчните власти проверяват доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние. Това съобщи в сряда пред БНТ изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

“В момента текат проверки, някъде правим и ревизии, ако установим, че има недекларирани доходи. В такива случаи налагаме 10% данък плюс лихва за съответния период. Някои случаи даваме на КПКОНПИ и може да се прецени, че имотът трябва да бъде конфискуван. При проверките повечето граждани си доказват парите”, обясни Михайлов.

Българите с имоти в Гърция да се готвят за проверки от НАП (видео)
Снимка: Rawpixel

Той отбеляза, че продължават проверките и на българите с имоти в Дубай. Но местните власти отказват да предоставят информация за банковите сметки на българите в Обединените арабски емирства. Общо 23-ма българи с имоти в Дубай се проверяват от НАП, като за четирима от тях текат и данъчни ревизии. Шефът на НАП казва, че до момента са събрани над 100 хиляди лева от тези ревизии.

“Скоро от Дубай ще получим и пълния списък на българите с имоти там. Става дума за около 200 души”, каза Михайлов.

Къде са българските имоти зад граница и печели ли се от тях?

Шефът на НАП уточни, че ако някой притежава имот в чужбина, това не го прави непременно “лош човек“.

“Възможно е да се женят там – красиви жени си вземат съответни мъже и по този начин придобиват имота. Други са инвестирали парите си”.

Михайлов трябваше да отговаря на критиките на политици и икономисти за необяснимото неизпълнение на събираемостта от ДДС за миналата година, въпреки високата инфлация и икономическия ръст. Планът остана неизпълнен с около 700 милиона лева към края на годината, въпреки че българската икономика се е увеличила в номинално отношение с 20% за година.

Шефът на НАП отрече да има чадъри над фирми и даде пример с “Лукойл”, който за първи път от 2007 г. насам платил през миналата година корпоративен данък.

“Има и други фирми, за които в предишни години е имало чадъри, но сега всички фирми внасят данъците си в бюджета”, увери Михайлови и каза, че няма проблеми и с постъпленията от хазарт.

“Заварих малка дирекцийка в НАП, която да отговаря за контрола над хазартните фирми, след закриването на Държавната комисия по хазарта. Разширихме я и сега текат сериозни проверки дали се внасят всички данъци и такси. Но там конкуренцията нараства, с това и постъпленията – преди три години имаше само две фирми за онлайн залагания, сега са 18”, обясни директорът.

Той отчете “прекрасна събираемост” на данъци и осигуровки тази година. Към средата на март НАП са събрали 6.4 млрд. лв. приходи, което е 752 млн. лв. или 13% повече от същия период на миналата година. Постъпленията от ДДС били с 211 млн. лв. или с 9% повече, но измерено на база месец март, 2023 година.

Видео: “По света и у нас“, БНТ

Българите с имоти в Гърция да се готвят за проверки от НАП

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции