<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдийска тес...

Български град се нареди до най-старите в света в престижна класация

30 Януари 2023
0 1042

Български град се нареди до най-старите в света в престижна класация. Тя е направена от Greek City Times и показва, че най-старият град в света е на повече от 10 000 хиляди.

Исландия се рекламира като туристическа дестинация с нов уникален клип (видео)

Български град се нареди до най-старите в света в престижна класация

Не е изненадващо обаче, че по нашите ширини също има останки от древни цивилизации, съответно и градове, датиращи от преди хиляди години.

Ето това са 10 от най-старите градове в света, в които намира място и български представител.

Дамаск, Сирия (11 000 години)

Най-старият град в света, Дамаск е известен и като столица на арабската култура. Той е свидетел на възхода и падението на много велики цивилизации, включително древните гърци.

Според научни открития и исторически данни, Дамаск първоначално е обитаван през втората половина на 7-мо хилядолетие пр.н.е. Освен това е най-старият непрекъснато обитаван град в света и важен арабски културен център.

Алепо, Сирия (8000 години)

Алепо или Халеб е обитаван от над 8000 години. Факт е, че там има останки от човешки селища от 11 000 г. пр.н.е. Алепо е бил важен търговски център в древния свят, най-вече заради стратегическото си местоположение между Месопотамия и Средиземно море.

Разрушенията от 2012 г. в резултат на конфликт между правителството и опозиционните сили в града, който доведе до хиляди смъртни случаи и прогони много хора от домовете им, (включително гръцката православна общност), оставиха белези на града.

Библос, Ливан (7000 години)

Има сведения, че хората първоначално са се заселили в Библос между 8800 и 7000 г. пр. н. е. Смята се, че този град е бил мястото на първоначалния внос на папирус в Гърция.

Заради многобройните останки, оставени след хилядолетия човешко съществуване, този град е и чудо за археологията.

Аргос, Гърция (7000 години)

Един от най-старите градове в света, който е бил постоянно населен, е Аргос. Той е запазил своя неутралитет през голяма част от историята на Древна Гърция и се е въздържал да вземе страна в гръко-персийските войни. В Аргос все още има няколко антични паметника.

Атина, Гърция (7000 години)

За никого не е тайна, че този град е и източникът на западните цивилизации и стар център на теченията във философията. Всъщност той се гордее с отдавна предшестващи периоди по времето на Сократ, Платон и Аристотел. Дорийските и персийските нашествия напълно унищожават града, след като той издържа изпитанието на времето.

Суза, Иран (6300 години)

Суза е бил един от най-значимите градове в Древния Близък изток, тъй като е бил център на няколко ранни цивилизации, които процъфтяват по онова време.

Смята се, че асирийците са унищожили напълно града в миналото, но той бързо е възстановен и има своя разцвет по време на Персийската империя.

Ербил, Ирак (6000 години)

Персите, гърците, римляните, монголите и османските турци са оставили своя отпечатък в Ербил през вековете. Цитаделата на града Ербил, известна още като замъка Хоулър, е историческа сграда, датираща от 2000 г. пр.н.е. намира се в центъра на града.

Сайда/Сидон, Ливан (6000 години)

Сайда или наричан в древно време Сидон е бил един от най-значимите финикийски градове поради местоположението си на жизненоважно пристанище на Средиземно море, където е бил обитаван през последните 6000 години. Сидон става известен, заради производството на стъкло. Финикийците също са били известни със своя опит в корабостроенето.

Пловдив, България (6000 години)

Пловдив е един от най-старите градове в Европа с над шест хилядолетна история. Според разкопки древното селище на хълма Небет тепе е обитавано 4000 г. пр.н.е.

Градът е бил ключов център за Персийската, Тракийската, Македонската и Османската империи. Пловдив, вторият по големина град в България и популярна туристическа дестинация.

Варанаси, Индия (5000 години)

Най-старата съществуваща религия Индуизмът идва от Варанаси, който е и най-старият град в Индия. Основан е през XI век и днес е най-населения страната.

Индуски поклонници и туристи от цял ​​свят идват тук, за да се потопят в река Ганг. По тесните улички на Варанаси има около 2000 храма.

Български град се нареди до най-старите в света в престижна класация

Източник: Money

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Милеслав Божилов

    30 Януари 2023

    А,бе,пичове,тука не виждам Стара Загора град на 8000 години. Ебем ви класациите

Реакции