<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116209" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Градовете, ко...

Байдън обмисля изпращането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион

24 Януари 2022
0 968

Байдън обмисля изпращането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише The New York Times, като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Американският президент обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос.

Байдън обмисля изпращането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион

Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия в Украйна.

“Тръгнали са за Украйна”. Какво знаят близките на мобилизираните руски войници (видео)

САЩ се дистанцират от досегашната си стратегия?

Подобен ход би означавал сериозна промяна в подхода на правителството на Байдън, което доскоро се придържаше към сдържана позиция по украинския въпрос, тъй като се страхуваше, че в противен случай би могло да провокира Русия да нахлуе в Украйна. След като руският президент Владимир Путин обаче продължава със своите заплашителни действия по отношения на Украйна и след като преговорите между американски и руски представители не доведоха до промяна, американското правителство започва постепенно да се дистанцира от своята досегашна стратегия, отбелязва изданието,

На среща в събота в президентската резиденция “Кемп Дейвид” в щата Мериленд високопоставени служители на Пентагона са представили на Байдън няколко варианта за прехвърляне на американски сили по-близо до границите на Русия. Тези варианти включат изпращането на от хиляда до 5000 войници в страни от Източна Европа, като се предвижда, ако ситуацията се влоши, броят им да бъде увеличен десетократно.

Байдън обмисля изпращането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион
Украински доброволни отбранителни сили на учение в Киев, 22 януари 2022. Снимка: AP/Efrem Lukatsky

Според източниците на The New York Times се очаква Байдън да вземе решение по този въпрос тази седмица.

Департаментът отзовава семействата на дипломати в Киев

Междувременно Associated Press предаде, че Държавният департамент на САЩ е наредил на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна на фона на опасенията от руска инвазия.

Всички близки на служители на посолството в Киев следва да напуснат Украйна, както и всички служители на посолството, които не изпълняват функции от първостепенна важност, могат да напуснат Украйна на правителствени разноски.

“Ситуацията в сферата на сигурността, особено по протежение на украинските граници, в окупирания от Русия Крим и в контролирания от Русия Донецк е непредсказуема и може да се влоши всеки момент. Американските граждани в Украйна трябва да имат предвид, че евентуална руска военна операция по отношение на Украйна сериозно ще засегне възможността на американското посолство да предоставя консулски услуги и съдействие на американски граждани, които напускат Украйна”, се казва в изявление на Държавния департамент, предаде AFP.

Държавният департамент подчерта, че американското посолство в Киев ще остане отворено и че не става дума за евакуация. Това решение бе обмисляно известно време и не следва да бъде тълкувано като намаляване на подкрепата на САЩ по отношение на Украйна, заявиха американски представители.

Как един коментар за Путин струваше оставка на командващ военноморските сили на Германия?

Единна политика на Запада за сигурността в региона

На фона на нарастващото напрежение днес в Брюксел ще се проведе среща на външните министри на страните от ЕС и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, която ще е посветена на кризата Русия-Украйна. Ден преди разговорите в белгийската столица френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че страната му се обявява за пряк диалог между ЕС и Русия във връзка с архитектурата на сигурността в Европа.

Трябва “като Европейски съюз (. . .) да имаме предложения, организиран, редовен диалог с Русия, оставайки твърди”, каза Бон журналисти.

По думите му, руският президент Владимир Путин предпочита диалога със САЩ, защото това “напомня времената на Студената война и сблъсъка между свръхсилите”, а потенциално му дава и възможност “да раздели” европейците.

Русия иска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

“Трябва да останем единни като хора от Запада, да присъстваме в качеството на европейци. Прави ли достатъчно Европейският съюз? Днес вероятно не”, каза държавният секретар на Франция.

Байдън обмисля изпращането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион

Източник: The New York Times, Associated Press, Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции