<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

14 Март 2022
0 1232

Още в първия ден от инвазията на Русия в Украйна руските сили влязоха в град Олешки, непосредствено до Херсон. Войските изминаха 50-те км от незаконно анексирания полуостров Крим до града на река Днепър за един ден, минаха през него и след това продължиха към Херсон и Николаев.

Сега в Олешки почти не са останали руски военни. Градът обаче е зад фронта и е напълно откъснат от централната власт в Киев. Местни хора, които преди войната наброяваха около 24 000 души, всеки ден протестират срещу войната, която Русия започна срещу Украйна.

Животът на хората, които са останали в града обаче, става все по-труден.

Русия и Украйна подновяват преговорите чрез видеовръзка (видео)

“Проблемите с хляба и храната бяха решени. Има опашки, но постепенно стават по-къси. Имаме вода и ток”, каза кметът на Олешки Йевхен Ришчук пред Украинската секция на Радио Свободна Европа.

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

“Но мисля, че в някакъв момент в следващите 10 дни ще имаме проблеми с лекарствата”, добави той.

Градоначалникът разказа как живеят хората в града, който беше завзет от руската армия и с какви проблеми се сблъскват.

По думите му, възрастните хора, които имат банкови сметки, получават пенсиите си навреме. Но тези, които по принцип си получават парите на ръка в пощата, не могат да си получат пенсиите, защото градът е откъснат от Киев и не получава пари в брой.

“Няма откъде да донесем пари в брой”, каза Ришчук. “Вече има някои хора, които нямат пари за храна.”

Според кмета, местната администрация се опитва да доставя храна, но повечето от провизиите отиват в болниците и другите социални институции.

Ришчук разказа, че местната администрация е организирала гореща линия за хора, които имат нужда от помощ. Доброволци отговарят на обажданията на гражданите и ги упътват къде могат да намерят храна и други стоки от първа необходимост, както и убежище, ако имат нужда.

В Олешки има бензин за още пет дни, твърди още кметът.

Поддържането на реда също е поверено на доброволци, които патрулират.

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

“Полицаите, прокурорите, служителите на службите за сигурност – всички си тръгнаха”, каза Ришчук. В града е в сила полицейски час от 20 часа вечерта.

“Справихме се с грабежите. Имаше такива в първите дни, когато нямаше реална власт. Но всичко се успокои”, каза градоначалникът. “Спешните служби работят, благодарение на бог и на всички тези момчета, които работят повече от всеки друг.”

По думите на Ришчук, земеделците от населените места в района също му звънят, за да питат дали могат да започнат да подготвят нивите си за засаждане. Според него намеренията им могат да бъдат възпрепятствани от недостиг на гориво.

“Но хората искат да работят”, каза той. “Всички те разбират, че никой не знае колко дълго ще продължи войната или как ще свършат нещата, но въпреки това хората трябва да ядат – днес, утре, всеки ден.”

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции