<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=193321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пловдивчани ...

Безхаберието на институциите е напът да разруши най-старата минерална баня в София (РЕПОРТАЖ)

10 Август 2023
0 6211

Безхаберието на институциите е напът да разруши най-старата минерална баня в София – тази в “Княжево”. Жители на квартала обаче са готови да се борят за нейното запазване и реставриране. Те се обърнаха към репортера ни Виктория Симеонова.

Проблемите с банята започват още през 80те години на ХХ век, разказва Красимира Петрова, която е била рехабилитатор в Балнеолечебницата. Заради липса на средства за поддържането на мястото, банята затваря врати през 2009 година. Оттогава тъне в разруха.

Гражданската група “Княжевецъ” се обединява около идеята да накара институциите да възстановят банята. Преди няколко години обаче става ясно, че устройственият план на София предвижда разширяване на булевард “Цар Борис III”, при което се очаква част от сградата на банята да бъде разрушена. Това е и причината, която от Столична община изтъкват за отказа си да поемат грижите за старата сграда. По думите на един от инициаторите на идеята за спасяване на банята Любо Стефанов Банята е строена преди повече от 350 години, докато България е била в границите на Османската империя. Тя е разширена по времето на княз Борис III, макар и тогава да е имало обсъждане дали да не бъде съборена.

Безхаберието на институциите е напът да разруши най-старата минерална баня в София (РЕПОРТАЖ)

След години обещания пред “Господарите” банята в Ягода се радва на рекордна посещаемост

Казус със земята

Адвокат Марияна Чолакова е прегърнала каузата и помага при комуникацията с институциите по казуса. Тя напомня, че според Закона за водите всички минерални извори и прилежащите им земи са публична държавна собственост. Буди недоумение защо при минерален извод под банята, тя и дворът ѝ са обявени за частна държавна собственост, включена в капитала на Специализираните болници по рехабилитация. Така в момента принципал на сградата е Министерството на здравеопазването. Оттам твърдят, че не разполагат със средства за възстановяване на мястото. Предложили са на Столична община да го поеме, но са получили отказ.

“Банята е като сираче”, обобщава Любо Стефанов. Няма институция, която да се грижи за нея към момента.

Гражданите на “Княжево” са внесли подписка в Столична община, с която настояват Подробният устройствен план да бъде променен и банята да се запази. Вярват, че лечебната сила на водата трябва да се използва. Затова и се надяват институциите да ги чуят и да реставрират обичаната баня.

Ние също ще потърсим отговорните институции и се надяваме най-после България да се възползва от природните си ресурси, а не да ги унищожава.

Безхаберието на институциите е напът да разруши най-старата минерална баня в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • gospodari.com

    22 Август 2023

    https://kaksepishe.com/articles/napat-sam-da-se-zapitam/ - за всички, които критикуват напълно грамотно написаното заглавие

Покажи всички Скрий

Реакции