<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Мариупол: У...

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

30 Март 2022
0 177

Над четири милиона души са напуснали Украйна след началото на руското нашествие в страната. Това обявиха днес от Агенцията на ООН за бежанците.

Според новите данни, повече от 2,3 млн. души са пристигнали в Полша. Някои от тях са са продължили за други държави или са се върнали в Украйна, пише Клуб Z.

Хуманитарни служители казват, че през последните дни намалява потокът от бягащи от войната, тъй като много хора очакват да видят как ще се развият събитията. Близо 6,5 млн. души са вътрешно разселените в Украйна. 

ЕК предлага 3,4 млрд. евро помощ за държавите, приютили бежанци от Украйна

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона
Булфото

Върховният комисар Филипо Гранди съобщи, че днес ще пристигне в западния украински град Лвов, за да обсъди как да бъде засилена помощта за “хората, засегнати и прокудени от тази безсмислена война”.

От началото на войната (24 февруари) над 680 хиляди човека от Украйна са влезли в Румъния, над 387 хиляди в Молдова и 364 хиляди в Унгария, сочат официални данни от тези държави.

Няма напредък по преговорите

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че няма напредък по преговорите с Киев след вчерашните разговори между делегациите на двете страни в Истанбул.

Те завършиха оптимистично. Украинската страна изложи условия за прекратяване на огъня, а руските представители обявиха, че ще бъдат представени на Владимир Путин.

Москва добави, че възнамерява да намали военната си дейност в Киев и Чернигов. Украйна пък изрази готовност да стане “неутрална” държава и да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО.

“Положителното е, че украинската страна поне започна да формулира и излага на хартия това, което предлага. Досега не успяхме да постигнем това”, каза Песков. И посочи: “Относно останалото, не можем да кажем в момента, че има някакви пробиви, нещо много обещаващо”.

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции